Злоупотребата с алкохол предпазва от инфаркт

0

Списанието European Psychiatry публикува данни от над десетгодишно изследване във връзка с болестите, от които НЕ страдат тези, които злоупотребяват с количеството приемани спиртни напитки. Проучването дава и още едно категорично доказателство, а именно с колко години алкохолиците съкращават живота си.

Точно 12 години и половина медицински лица са наблюдавали пациенти, които са били на лечение в болници във Великобритания. Доброволно са се подложили на дългогодишното изследване точно 23 371 човека, които страдат от алкохолна зависимост. Участвали са и 233 710 души, които никога не са имали алкохолни проблеми. Резултатите показват надвусмислено и категорично – прекомерното количество изпит алкохол съкращава със седем години и половина живота!!!

Специалистите, провели изследването открили и 27 често срещани болести при алкохолиците. Те засягат най-често храносмилателната и нервната система, както и черния дроб. По-любопитното обаче – открити са и кои болести никога не се срещат или съвсем рядко се срещат при алкохолиците. Това са катаракта /перде на очите/, кардиоваскуларни проблеми и сърдечни пристъпи.

алкохол, сърдечни проблеми

И още от проучването на Острова – увеличаването на смъртността при изпиването на няколко чашки алкохол дневно, е сравнимо с прекаленото спане. Рецепта за ранна смърт „подписва“ така любимото на много излежаване в топлото легло до късно. Тези, които спят над 8 часа са застрашени да си отидат от този свят доста по-рано от онези, които стават рано. Процентът е доста голям – над 30 на сто от поспаланковците са заплашени да умрат доста по-рано от хората, чиято продължителност на съня е между 7 и 8 часа /препоръчителната доза стабилен сън/. Не е за завиждане и положението на хората, които страдат от недоспиване и прекарват в леглото по около 6 часа. Те също има опасност да не доживеят до дълбока старост.

Дългото спане, също като недоспиването докарва сериозни здравословни неразположения и дори тежки заболявания. Сред най-страшните са диабет, депресия и сърдечносъдови проблеми.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg