Хълцането – овладяно (видео)

0

Хълцането – кой не е страдал от него, поне веднъж в живота? Някои хора имат по-голям проблем с него, а други почти нямат. Някои хора добре знаят как да се справят с него, но други определено губят в борбата с хълцането. Хронично страдащите от хълцане няма да открият тук Америка, но ние ще се опитаме да обясним механизмите на действие на хълцането и статистически най-добрите начини за справяне с него.

Основният въпрос: от къде идва хълцането? За всичко е виновна диафрагмата. Това е много важен мускул в човешкото тяло, който участва отговорно в процеса на дишането. Затова хълцането не е нищо друго освен принудително свиване на диафрагмата, което ни кара веднага да започнем да вдишваме. Дишаме въздуха, докато нашето гърло ни само не се стегне, което предизвиква характерното хълцане. Понякога, обаче, тези свивания на диафрагмата не искат да спрат. Какво да направим? Отговорът е прост: нуждаем се от освобождаване на диафрагмата и отпускане.

Как да го направим? Има два начина! Първият е да се стимулира блуждаещия нерв. Той тръгва от основата на мозъка в задната част на шията ни. Помага за регулиране на сърдечния ритъм и дишането. Е, как да заблудим този нерв, така че да може да се съсредоточи върху нещо различно, като хълцането например? Можете например да изядете една чаена лъжичка захар. Работи! По какъв начин? Кристалната захар е толкова трудна за преглъщане, че нашият блуждаещ нерв се фокусира върху това да преведе захарта по хранопровода.

Друг начин да се отървете от хълцането е повишаване на нивото на въглероден диоксид в тялото ни. Ето защо, ако някой ни съветва да дишате с найлонова торбичка, притисната към устните или да задържите за по-дълго въздух – това е правилно. Във видеото по-долу, Ханк Грийн от канал SciShow обяснява какво точно е хълцането и как да се отървем от него.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg