Индиговата реалност на карикатурата

0

Ако сте участвали активно в живота наоколо през последната година, изложбата на СБХ на втория етаж на „Шипка 6“, ще Ви се стори като своеобразен документален епос. 40-тата национална експозиция „Карикатура 2015“ изобилства от бяло-зелено-червени знамена и надписи „оставка“ – може би най-ярките символи на изминалия политически сезон.

Но понеже рисуването е все пак „сериозен разговор с реалния свят“ по думите на най-бележития български карикатурист Илия Бешков, изложбата засяга и куп други сериозни теми, които не слизат от страниците на печатната преса, бидейки в челните редици на българския дневен ред – НАТО и ЕС, изборите, БДЖ, свлачищата, коалицията, санирането, джихадът, емигрантите, Шенген, КТБ, Сириза- все ключови думи, които разперват съзнанието на зевзеците-художници и на листа се появяват всевъзможни, често дори невъзможни индигови сюжети.

Мисля си, че цялото Народно събрание, воглаве с Министерски съвет трябва организирано и задължително да видят тази изложба. Да си водят записки и после да се явят на парламентарен контрол, за да отговорят на въпроса „какво видях в изложбата?“

Вътре е цялата набръчкана българска действителност с всичките й кривини, пропасти, илюзии, хиперболи, фалш и чувство за недосегаемост. Вътре е сатирата, иронията, шаржирането, намигването, но и тъгата. Тъгата от това, че днес заради две „неправилни“ карикатури не се убива /както преди 70 години бе убит Райко Алексиев/, но днес се убива с пренебрежение към истината, която носи в себе си изкуството на карикатурата.

карикатуриНад 50 автора, сред които Алла и Чавдар Георгиеви, Анри Кулев, Иван Веселинов, Стефан Десподов, Чавдар Николов, Илиян Савков, Маргарита Янчева, Стоян Дечев, Деян Михайлов, Николай Георгиев-Кайо и мн. др. са подредили своите истини в тази изложба. Горещо препоръчвам да ги видите, защото те са опит да се укроти нашия креслив днешен ден, да бъде обяснен и да бъде сдобрен с бъдещето.

И нека миризма на готвено, която се носи по стълбите и в залите на „Шипка 6“ от ресторанта на партера, не Ви смущава. Нали всъщност говорим за българска реалност?!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg