Акведукт на 2 хиляди години е открит в Йерусалим

0

В квартала Ум Туба в Йерусалим по време на стоителни дейности, работниците се натъкнали на структура под земята. Находката се оказала древен акведукт, който снабдявал града с вода преди около 2 хиляди години.

aqueduct Jerusalem1Акведуктът, наречен Долен акведукт, бил построен по разпореждане на Макавеите и работил с прекъсвания. За последно е бил използван по предназначение преди около 100 години. Началото му започва при извора En Eitam, в близост до Басейните на султана на юг от Витлеем и е с дължина 21 километра – разказва Яков Билиг, директор на разкопните дейности към Израелските антикварни служби. Билиг добавя, че придвижването на водата е било възможно благодарение на понижаване на височината на акведукта с метър на един километър разстояние.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПървоначално водата била доставяна чрез отворен канал, но преди около 500 години, монтирали в него тръба. Навремето водопроводът е минавал точно през средата на пустошта, но през вековете Йерусалим се развил и разраснал дотолкова, че в момента акведуктът е заобиколен от няколко квартала, единият от които е Ум Туба.

Акведуктът бил един от най-важните източници на вода, затова управниците на Йерусалим го бранили и пазили в продължение на 2 хилядолетия, докато преди 100 години древната водопреносна система е била заменена от по-съвременни съоръжения.

Поради голямото историческо и археологическо значение на акведукта, от  Израелските антикварни служби  предприели съответните стъпки, за да бъде предпазена древната находка от каквито и да било набези или наранявания. Разкопаната част от акведукта, която била намерена в квартала Ум Туба, била проверена детайлно, документирана и скрита под земята отново. Но посетителите и туристите могат да посетят други участъци от акведукта, които се намират в тунелите в Източен Талпиот (Armon HaNatziv), на крайбрежната алея Sherover и около Басейна на султана (Brechat Ha-Sultan).

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg