Военновъздушните сили на САЩ разполагат с електромагнитно оръжие

0

Военновъздушните сили на САЩ са потвърдили, че разполагат с оръжие, коeто с помощта на електромагнитен импулс унищожава мрежи и електронни устройства на противника. Разработената съвместно с Boeing CHAMP (Counter-electronics High-powered Microwave Advanced Missile Project) ракета, е способна с абсолютна точност да парализира избраните цели.

atomic bombКонцепцията за електромагнитно оръжие се появила скоро след изобретяването на ядрените оръжия, когато заедно с ядрения взрив се създал и силен електромагнитен импулс. Счита се, че ако се високо над Земята се извърши ядрена експлозия, то ще бъде възможно да се повредят устройствата на противника не чрез облъчване или ударна вълна, а с помощта на електромагнитен импулс. През 1962 г. САЩ извършва две важни изследвания, по време на които физиците са разбрали точният механизъм на образуването и действието на тези импулси. Американците провеждали своите тестове над Тихия океан на височина 400 км над земята. Използвали зраяд с мощност от 1,44 мегатона. В следствие на експлозията в отдалечения на 1445 километра Хавай, били повредени около 300 улични лампи и били задействани многобройни алармени системи. През същата година СССР също провеждали подобни тестове. Въпреки, че зарядът е бил много по-слаб в размер на 300 килотона, тестовете са били извършени над гъсто населени райони на Казахстан и са довели до значителни щети, включително пожар на електрическата централа в Караганда.

air force usaЗа разлика от ядрените, електромагнитните CHAMP са изключително точни. То не сеят унищожение навсякъде по пътя си. Напротив. С тяхна помощ американците могат да повредят устройството в дадена избрана сграда в града. CHAMP е оборудвана с малък генератор, който може да изпрати множество импулси, така че по време на полет над града съществува възможността да бъдат повредени противниковите радарни станции, като при не бъдат засегнати електропроводите на града. През 2012 година е извършен тестов, по време на който една-единствена ракета CHAMP изключила седем избрани цели. След това изпитване, представителите на Boeing съобщили, че в близко бъдеще, тази технология може да се използва, за да бъдат парализирани електронните системи на врага, дори преди първата въздухоплавателното средство или войски да атакуват нейната територия.

Бъдещето е на прага. Генерал Том Масиело, командир на изследователската лаборатория Air Force Research Laboratory , наскоро обявил, че CHAMP е напълно функционираща система, който ще бъде включен в  тактическите въздушни сили на САЩ.

Image was created and presented by Spacewallpapers.netВ проекта по създаването на Champ участва не само Boeing. Съобщенията в пресата показват, че системата за електроника е разработена от Raytheon, а Lockheed Martin е разработил ракетата JASSM-ER, която е част от CHAMP. Ракетата има обсег на действие над 950 km и може да бъде изстрелвана от борда на изтребителите F-15, F-16, F-35 и бомбардировачите B-1 и B-52.

За сега Пентагонът е поръчал 5 броя  CHAMP, но от плановете му може да се заключи, че оръжието ще бъде въведено масово в страната.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg