5 начина за предпазване от рак в зряла възраст

0

Само във Великобритания рак се поставя като диагноза на повече от 350 хиляди души всяка година. Онкологичните заболявания са причината за 450 смъртни случая на Острова всеки ден. Важни промени в начина на живот, сред които отслабване и отказване от цигарите, могат да редуцират опасността. Не е късно никога човек да ги направи, дори и да е над 40 или 50 години, категорични са специалистите.

лечение на рак

Според доста хора, рискът от развитие на рак е генетично обусловен или е лош късмет. Има обаче доста начини да бъде въздействано върху върху тази опасност.

4 от 10 случая на онкологично заболяване са предотвратими само с промени в начина на живот. Едва 2-3 случая от 100 случая на рак се обясняват с наследствени причини.

Никога не е късно да бъде променен режимът и да се направят няколко важни стъпки с превантивен ефект, дори и след средната възраст. Ето кои са те, според експертите:

Отказ от цигарите

Първата и сериозна стъпка към редуциране на риска от рак, е спирането на цигарите, категорични са експертите от организацията Cancer Research UK. Вредният навик е свързан с повишен риск от белодробни, сърдечносъдови заболявания и четиринадесет типа рак. Специалистите са категорични, че колкото и дълго да сте пушили, си струва да зарежете този вреден порок – всяка година без цигари понижава опасността.

чаша вино и една цигара водят до преждевременна смъртПушите ли? По-вредно е, отколкото сме знаели досега

 

Редуциране на теглото

Второто най-добро нещо за ограничаване опасността от развитие на рак, е поддържането на здравословно тегло. Доста изследвания доказват, че отслабването дори с няколко излишни килограма осигурява протекция от някои агресивни форми на рак на простатата при мъжете и от рак на гърдата след менопауза, при дамите.

Тези храни причиняват рак! Изключете ги от менюто си

 

Движение и упражнения

С физическа активност могат да се предотвратят поне 3400 случая на рак във Великобритания, категорични са специалистите. Според данни от изследвания, активното движение е пряко свързано със занижена опасност от рак на матката, дебелото черво и гърдата.

упражненията пазят от преждевременна смъртУпражнения, дори само веднъж седмично, редуцират риска от преждевременна смърт

Ограничаване на алкохола и здравословно хранене

Здравословното хранене също е от водещо значение за редуциране на опасността от онкологични заболявания. Съветите на експерти са да хапвате повече зеленчуци, пълнозърнести храни, плодове и протеини от източници като пиле, риба, нахут. Важно е да ограничите преработеното и червеното месо, въглехидратни бомби като торти, пици и не на последно място подсладените и газираните напитки. Препоръчително е да се ограничи и твърдият алкохол, който може да доведе до рак на хранопровода, гърлото, устата и черния дроб.

Лошото хранене убиваЛошото хранене е по-вредно от дрогата, алкохола и цигарите взети заедно, твърдят учените

Безопасно излагане на слънце

Излагането под слънчевите лъчи без предпазни кремове, е основната причина за ръст на случаите на кожен рак на Острова. В горещото време е препоръчително да се прекарва на сянка, особено в часовете между 11.00 и 15.00 часа. Налага ли Ви се да бъдете на открито, използвайте слънцезащитни кремове с поне 15-ти фактор. Дори инцидентно по-лошо изгаряне е напълно достатъчно, за да се увеличи опасността от кожен меланом, категорични са експертите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg