Създадоха първата 3D карта на кожата

0

Първата 3D карта на кожата ни вече е факт! Триизмерната технология създадоха американски учени. Установено е, че по кожата ни има не само редица бактерии, но и голям брой химикали от козметичните продукти, които ползваме. Специалистите са установили това с уникална по рода си триизмерна карта на молекулите и бактериите, които са открити по най-големия човешки орган.

триизмерна карта на кожата

Какво разкрива картата? По човешката кожа е пълно с вредни съставки от продукти на химическа основа, които всеки един от нас ползва всекидневно като душ гелове, хидратантни кремове, дезодоранти и шампоани. Проучването за създаването на тази карта се е провело в Сан Диего, където се намира Калифорнийският университет. Една жена и един мъж са били помолени да не се къпят 3 дни, но и да не ползват никакъв козметичен продукт.

триизмерна карта на кожата

След 36-те часа специалистите с клечки за уши събрали от тялото на двамата доброволци данни за наличните вещества на четиристотин места по кожата им. Пробите били подложени на щателни изследвания на молекулярно ниво с метода масспектроскопия. Финално резултатите били компютърно анализирани, за да бъде създадена т.нар. „топографска“ 3D карта на човешката кожа.

триизмерна карта на кожата

Едно е ясно, че освен за бактериите върху нашата кожа, трябва да се съобразяваме и какви химични продукти като ролони и кремове ползваме. Всички детайлни резултати са публикувани в Proceedings
of the National Academy of Sciences.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg