Какъв е вкусът на 150-годишно вино?

0

Дегустацията на вино, особено когато се прави от професионалисти, е нещо наистина специално. Още по-специално става събитието, ако по време на него се дегустира вино, което е на впечатляващата възраст от 150 години! Не, това не е шега, а самата истина. Една такава уникална бутилка вино е била отворена и дегустирана по време на кулинарния фестивал, който се провежда в град Чарлстън, Южна Каролина.

Тази бутилка вино е била намерена преди четири години на дъното на океана в останките на кораба „Мери Селестия“ /Mary Celestia/, който е потънал през далечната 1864 година. И ако се чудите какъв е вкусът на едно 150-годишно вино, то присъдата, която издадоха специалистите със сигурност ще Ви отрезви. Според тях, дегустираното вино представлява опияняващ букет от сяра, солена морска вода и бензин. Дегустацията на такова вино съвсем очаквано е била обект на голям интерес, затова на нея са присъствали около 50 зрители, които специално са си закупили билети.

Сомелиерите, които са имали честта да опитат напитката от времето на Гражданската война в Америка, са категорични, че в бутилката е имало мътна течност с жълто-сив цвят, а вкусът и е бил смесица от морска вода, бензин, оцет, както и незначителни нюанси на цитрусови плодове и алкохол. Съвсем естествено е тогава, че специалистите-дегустатори не са харесали нито вкуса на виното, нито неговия аромат. Някои от сомелиерите признали, че и преди са имали възможност да пробват вина, които са намерени в потънали кораби. В някои от случаите вината били доста добри, но не и в този.

150-годишно виноСпециалисти са на мнение, че напитката в бутилката е 38-градусова като предположенията са, че в миналото в нея може да е имало испанско вино. Бутилката вино е била открита от морски археолози в шкафчето на боцмана, което се намирало в носовата част на кораба. Това обаче е само една от общо петте бутилки със спиртни напитки, които археолозите са открили на потъналия плавателен съд „Мери Селестия“. Освен това на кораба са намерени и флакон с дамски парфюм, няколко чифта женски обувки, перлени копчета и други предмети.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg