Невиждано! Унгарско село се дава под наем

0

Село под наем? Как Ви се струва тази идея? Предполагам сте озадачени така, както бях и аз щом научих за нестандартното хрумване. Оказва се всъщност, че идеята е блестяща и за съвсем кратко време тя е предизвикала истински фурор сред туристите.

Унгарското село Мегер под наем

Унгарското село Мегер под наем

За какво всъщност става дума… Кметът на китното унгарско селце Мегер, който се казва Кристоф Пайер, обяви преди седмица, че дава под наем цялото село, което управлява. Нещо повече – в офертата влиза дори и мандатът на кмета. Основната цел на местния градоначалник е селото да стане популярно и по този начин да влязат приходи в местната хазна. Срещу сумата от 210 000 форинта на ден, което възлиза на около 700 евро, наемателите получават цялото село, включително и кметския пост.

Важна подробност обаче е, че селцето е почти обезлюдено, тъй като в него към момента живеят само 18 жители. Те обитават само пет от общо 20 къщи, които има в селото. То се намира на 180 км югозападно от столицата на Унгария Будапеща. Обявата, която е пуснал кметът за отдаване под наем гласи, че наемателят ще получи в замяна на своите пари следното: четирите улици на село Мегер, като само две от тях са асфалтирани, кметския кабинет, културния център на селото, автобусната спирка, както и седем обзаведени селски къщи.

Унгарското село Мегер под наем

И тъй като наемателят може да стане кмет в рамките на уикенд или повече – той ще има и управленчески пълномощия. Например, ако пожелае, може да смени имената на улиците в селото. Кметът на село Медер е млад и креативен човек, който по професия е инженер. Влюбил се в малкото и красиво село преди десет години, когато случайно минал през него. Малко след това си купил имот там и бил избран за кмет. Заради своята емоционална привързаност към селцето, кметът Кристоф Пайер измислил тази изненадваща и новаторска стъпка. Неговото искрено желание е да спаси Медер от загиване, каквото се е случило с много други такива села, които са откъснати от света, обезлюдени са и младите бягат от тях заради липсата на възможности.

Явно идеята на кмета е била оценена по достойнство, защото само седмица след като селото бе обявено под наем, интересът към него е толкова голям, че почти няма никакви свободни стаи. Получени са над 300 запитвания и са направени резервации за 280 души. Няма никакви свободни места през месец март, изчерпани почти напълно са и възможностите за следващите месеци – април и май. Стратегическият ход на кмета подлуди туристи от цял свят, които се стичат към селото, за да го разгледат.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg