Хлебарки ще търсят оцелели при бедствия

0

Нали сте чували твърдението, че единствените оцелели след ядрена война на Земята ще бъдат хлебарките? Е, учените са решили да използват изключителната издържливост и устойчивост на тези насекоми и да ги превърнат в помощници на хората при екстремни ситуации.

В момента група учени разработват специален проект в основата на който са именно хлебарките, а тяхната роля ще бъде да намират оцелели хора при различни бедствия. На практика те ще могат да бъдат управлявани, подобно на играчки с дистанционно, тъй като учени от различни страни в света вече са започнали да им имплантират чипове и мини камери. Смята се, че хлебарките са идеалното оръжие за спасяването на хора при различни бедствия, защото те са изключително издържливи и могат да оцелеят при всякакви условия, дори и при радиация, която е смъртоносна за хората и другите животни.

ХлебаркиУчените, които участват в изследването твърдят, че хлебарките са много по-устойчиви на радиация от останалите живи същества, защото имат способността да се отделят от своя екзоскелет. Това става през определени интервали от време и по този начин радиацията на практика почти не им се отразява. Екип от изследователи вече е имплантирал електроди в живи хлебарки, като чрез тях се стимулират нервите, намиращи се в антенките на насекомите. Този имплант изпраща към антените слаби електрически сигнали, чрез които насекомите се ориентират. На практика именно това дава възможността на учените да направляват хлебарките по отношение на посоката, в която да се движат – също както е при детските играчки с дистанционно управление.

В бъдеще се планира върху членестоногите да бъдат поставени и миниатюрни видеокамери, както и високоговорители, за да се получава още по-пълна информация. Учените са категорични, че това няма да доведе до увреждане на насекомите или да предизвика друг риск за тяхното здраве. За сметка на това обаче, специалистите са на мнение, че хлебарките биха могли да бъдат много по-добри от всеки друг съществуващ мини робот в света към момента. Смята са тези насекомите могат да бъдат безценен помощник на хората в различни екстремни ситуации и най-вече при бедствия, когато се търсят оцелели.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg