13 300 мигранти са влезли в Хърватия само за 2 дни

0

Хърватската полиция съобщи, че около 13 300 мигранти са влезли в страната от Сърбия, откакто първите групи започнаха да пристигат преди два дни. Безсилна да спре мигрантите, хърватската полиция ги събра на гарата в Товарник на хърватската страна на границата, където няколко хиляди души прекараха нощта под открито небе.

Снощи хърватските власти затвориха всички гранични пунктове към Сърбия с изключение на главния пункт Баяково. Заобикаляйки полицията обаче, стотици мигранти прекосиха границата през нивите. Пунктът Баяково, през който минава автомагистралата Белград-Загреб, остава отворен за движение и днес.
От друга страна, Словения спря всички влакове, идващи от Хърватия.

Около 150 мигранти бяха блокирани с часове на гара Добова от словенската страна на границата. Полицията първо съобщи, че ще ги върне обратно в Хърватия, но по-късно влакът бе пуснат да продължи към град Постойна, на около 50 километра югозападно от Любляна, където има бежански център. Словения, която за разлика от Хърватия е в шенгенската зона, съобщи, че е върнала около 100 мигранти, които са се опитали да пресекат границата през нощта.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че Унгария, която изгради стена на границата със Сърбия, за да спре мигрантите, ще направи същото и на хърватската граница. Унгарската полиция съобщи, че стотици мигранти са влезли от Хърватия.

Сръбският министър Александър Вулин, отговарящ за миграциите, заплаши Хърватия с международен съд, ако страната затвори границата.

„Ние искаме да предупредим Хърватия и всяка друга държава, че е неприемливо да се затварят международни пътища и че ще потърсим защита на своите икономически и други интереси в международните съдилища“, каза Вулин.

 
Източник: БТА

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg