Антигрипната ваксина е по-ефикасна тази година, отколкото през сезон 2014-2015

0

Антигрипната ваксина е много по-ефикасна тази година, отколкото през предишния сезон 2014-2015, тъй като е в състояние да се справи с всички действащи грипни щамове.

През миналия сезон повечето от случаите на грип са били причинени от вирусния щам – H3N2, който мутира, след като беше произведена ваксината. Това направи борбата с него особено трудна. Засега всички грипни щамове, които са идентифицирани тази година и са предизвикали първите случаи на грип за този сезон, съответстват на това, което се съдържа във ваксината. А това във всички случаи ще доведе до по-добра защита от заболяването.

Антигрипните ваксини осигуряват 50-60 процентни нива на защита. Те са относително ниски, сравнени с останалите ваксини, но все пак са достатъчни, за да ни предпазят от грип. Миналата година заради мутацията на преобладаващия вирус, предпазването от ваксината беше доста слабо, в порядъка на 13 процента. Поради тази причина миналият сезон беше доста тежък, с рекорден брой хоспитализации сред възрастното население, особено в САЩ. Бяха констатирани и 145 смъртни случая в педиатриите, поради което лекарите препоръчват антигрипните ваксинации да започнат при бебетата след 6-месечна възраст.

Годишно в САЩ грипът предизвиква 56 хиляди смъртни случая, най-вече сред хората от третата възраст. Директорът на Федералните центрове за контрол и превенция на болестите, Том Фридън, изтъкна, че тазгодишната ваксина съдържа всички активни щамове, сред които H3N2, който е преобладаващ и H1N1, появил се през 2009 година. Лабораториите по света са произвели 171 милиона дози от новата антигрипна ваксина, като 40 милиона от тях са на разположение в САЩ.

Източник: БТА

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg