Очаква ни „пищен“ фестивал на сливата

0

Изключително богата програма, включваща демонстрации, дегустации на различни сортове, игри със състезателен характер и много забавления, ще предложи тазгодишният Фестивал на сливата, който ще се проведе от 19-ти до 22-ри септември в гр. Троян и с. Орешак.

В 23-тото издание на Българския фестивал на сливата ще има два конкурса – за най-добре приготвена домашна сливова ракия и за най-добро мезе.

Всъщност традицията за този фестивал датира още от дълбока древност. Това потвърди и управителят на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак Иван Чакъров.

Първият опит за дестилация на традиционната за българия сливова ракия е направен зад стените на Троянския манастир. Тайната за начина на производство на този „божествен еликсир“ не е успяла да се съхрани в манастира, а е „разбила“ стените му и се е разпространила светкавично в целия Троянски регион.

Всички гости на фестивала ще бъдат запленени от магията на занаятите, ще имат възможността отблизо да се запознаят и с най-специфичните предмети, използвани при приготвянето на троянската сливова ракия. Базарът за сливови продукти ще е неизменна част от събитието, потвърдиха организаторите.

Началото на празника ще бъде дадено в събота, 19-ти септември, от 11:00 ч. с демонстрация на традиционно изваряване на сливова ракия. Самото откриване ще бъде в парка на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак с изпълнения на Общинския младежки духов оркестър.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg