100 гена в човешкия геном не са човешки!

0

В телата ни гъмжи от бактерии. В здравото човешкото тяло се съдържат средно 10 пъти повече бактериални клетки отколкото са  клетките, които съставляват човешкото тяло. Ами вирусите? Някои изследвания показват, че количеството на вирусните частици е много по-голямо от човешките и бактериалните клетки взети заедно. Интересното е, че последните проучвания показват, че ДНК-то ни е по-малко човешко, отколкото доскоро си мислехме.

bacteria human genomПоследните проучвания показват, че в човешкия генетичен код, както и в ДНК-то на много животни, има десетки, ако не и стотици „чужди“ гени, получени от едноклетъчни организми, включително и бактерии. И това не е всичко. Споменатите „чужди“ гени играят в телата ни определена, и то много важна роля в обменните процеси. Според авторите на изследването, трансферът на гени между едноклетъчните и многоклетъчните организми, играе изключително важна роля в биохимичните процеси в еволюцията на животните. Работата по тази тема е публикувана в списание Genome Biology.

В почти всеки учебник по биология пише черно на бяло, че ДНК се предава от поколението на родителите на потомството им. Това е вярно, но прехвърляне на генетичен материал може да се извършва и по различен начин. Някои организми, като например гореспоменатите бактерии, са способни да предават своя генетичен материал на други многоклетъчни организми. Този процес е бил наблюдаван и е описан в примера за простите многоклетъчни организми. Дълго време се водели дискусии дали подобен процес може да се появи и при хората.

genomВ крайна сметка да намерят решение на въпроса се наели учени от университета в Кеймбридж. За целта на изследването взели ДНК от различни животни (включително плодови мушици, нематоди, някои примати) и разбира се – от хора. Целта на проучването била да се тества дали в генната последователност на многоклетъчните организми се съдържат генни последователности, идентични или много подобни на тези, които присъстват при бактериите и други едноклетъчни.

Резултатите от анализа са доста изненадващи. При животните и хората са намерени десетки, а в някои случаи дори стотици гени от чуждестранен произход. Повечето от откритите гени имат значително участие в метаболитните процеси. Повечето новоописани аналогични последователности се получават от бактерии, и по-малка част от протозои, вируси и гъбички. В предишни изследвания са били търсени само следи от бактериални гени. Точно това е и причината за намирането на осезаемо п-голямо количество идентични последователности, в сравнение с резултатите, получени от предишни проучвания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg