Доказаха защо бургерите на Макдоналдс не гният

0

Във филм на сайта Buzzfeed.com се сравняват бургерите на седем различни ресторанта в САЩ. Не става дума обаче въпрос за „вкусов тест“. Експериментът се състоял от поставяне на всички бургери в отделни буркани за 30 дни при еднакви условия и наблюдение какво се случва с тях. В резултат на това някои от тях се покрили с дебел слой плесен. Но друга част от бургерите изглеждали точно така, както първия ден. Сред тях се оказал и бургер от Макдоналдс. И така, каква е тайната на „безсмъртието“ на тази храна?

Джей Кенджи Лопез-Алт, квалифициран мениджър на ресторант и ръководител на популярния кулинарен блог „Serious Eats“, взел решение да проведе експеримент и да разбере защо някои от бургери от много заведения за бързо хранене изглеждат „безсмъртни“. Той започнал с пет различни хипотези, въз основа на опита си:

  1. Присъствието на силни консерванти в хляба и месото;
  2. Високо съдържание на сол;
  3. Незначителна влажност в храната;
  4. Липса на контакт с плесенни спори;
  5. Приготвяне на тестото и бургерите в среда без въздух.

Бургерите, разбира се, трябвало да бъдат приготвени в среда, където има въздух и плесенни спори, които са почти навсякъде. По този начин, две от хипотезите могат да бъдат отхвърлени още в началото. Списъкът на съставките, от които се прави тестото, не изглежда да е много по-различен, отколкото в питките на други производители. По отношение на месото, според сведенията то е 100% говеждо месо, така и тук няма място за никакви консерванти, които напълно да предотвратят образуването на мухъл. Кенджи решил да сравни бургерите от Макдоналдс и с тези от неговата кухня.

mold mcdonalds burger

Кенджи подготвил няколко комбинации на бургери от своята кухня, за да сравни техните съставки с тези на бургерите от заведенията за бързо хранене. Към някои добавил сол в тестото, към други не добавил никаква сол. След три седмици бургерите от Макдоналдс изглеждали така, както на първия ден. Но… същото било и с бургерите от кухнята на Кенджи. Нямало никаква разлика между бургерите му със сол и без сол. Така Кенджи установил, че тайната със сигурност се крие другаде.

Оказало се, че всичко зависи само от влагата. Питките на Макдоналдс са подходящо плоски и имат пореста структура, като по този начин влагата няма къде да се запази и бързо се изпарява. И все пак влагата е основна причина за развитието на плесен. Подобно е и с месото и кашкавала – тайната се крие във влагата или по-скоро в липсата на такава. Експертът-готвач казва, че ако поставите бургер от Макдоналдс в найлонова торбичка, от където влагата няма как да се измъкне, то тогава плесента ще го нападне по същия начин, както напада бургерите на други ресторанти.

big-mac2Вероятно се питате защо бургерите, затворени в буркан, не плесенясват, след като в края на краищата бурканът също изглежда плътно затворен, както е найлоновата торбичка.

За съжаление, не съвсем. Тъй като не е известно колко дълго бургерите са били оставени под „открито небе“, преди да бъдат затворени в буркана. Вероятно са били там толкова дълго, че е успяло да мине достатъчно време, за да се изпари влагата от тях. И това е достатъчно – мистерията е разгадана. Така че, ако още продължавате да демонизирате Макдоналдс, то го правете въз основа на научни факти, а не на изфабрикувани необосновани глупости, твърди Джей Кенджи Лопез-Алт.

Ще ви подскажем няколко чудесни аргумента. Според СЗО (Световната здравна организация), ежедневният прием на захар не трябва да надвишава 25 грама. В голям шоколад shake’u (в Америка), можете да намерите до 120 грама захар. На всичко отгоре, повечето от сандвичите и менютата, които предлагат в своята оферта, задоволяват повече от половината от дневната нужда за натрий в организма. Не е достатъчно? Тогава добавете и пържени картофки. Тъй като средната порция задоволява повече от 1/4 от дневната нужда от мазнини. Толкова би трябвало да стига. Така че, приятен апетит при следващото ви посещение на заведение за бързо хранене!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg