Във филм на сайта Buzzfeed.com се сравняват бургерите на седем различни ресторанта в САЩ. Не става дума обаче въпрос за „вкусов тест“. Експериментът се състоял от поставяне на всички бургери в отделни буркани за 30 дни при еднакви условия и наблюдение какво се случва с тях. В резултат на това някои от тях се покрили с дебел слой плесен. Но друга част от бургерите изглеждали точно така, както първия ден. Сред тях се оказал и бургер от Макдоналдс. И така, каква е тайната на „безсмъртието“ на тази храна?
Джей Кенджи Лопез-Алт, квалифициран мениджър на ресторант и ръководител на популярния кулинарен блог „Serious Eats“, взел решение да проведе експеримент и да разбере защо някои от бургери от много заведения за бързо хранене изглеждат „безсмъртни“. Той започнал с пет различни хипотези, въз основа на опита си:
- Присъствието на силни консерванти в хляба и месото;
- Високо съдържание на сол;
- Незначителна влажност в храната;
- Липса на контакт с плесенни спори;
- Приготвяне на тестото и бургерите в среда без въздух.
Бургерите, разбира се, трябвало да бъдат приготвени в среда, където има въздух и плесенни спори, които са почти навсякъде. По този начин, две от хипотезите могат да бъдат отхвърлени още в началото. Списъкът на съставките, от които се прави тестото, не изглежда да е много по-различен, отколкото в питките на други производители. По отношение на месото, според сведенията то е 100% говеждо месо, така и тук няма място за никакви консерванти, които напълно да предотвратят образуването на мухъл. Кенджи решил да сравни бургерите от Макдоналдс и с тези от неговата кухня.
Кенджи подготвил няколко комбинации на бургери от своята кухня, за да сравни техните съставки с тези на бургерите от заведенията за бързо хранене. Към някои добавил сол в тестото, към други не добавил никаква сол. След три седмици бургерите от Макдоналдс изглеждали така, както на първия ден. Но… същото било и с бургерите от кухнята на Кенджи. Нямало никаква разлика между бургерите му със сол и без сол. Така Кенджи установил, че тайната със сигурност се крие другаде.
Оказало се, че всичко зависи само от влагата. Питките на Макдоналдс са подходящо плоски и имат пореста структура, като по този начин влагата няма къде да се запази и бързо се изпарява. И все пак влагата е основна причина за развитието на плесен. Подобно е и с месото и кашкавала – тайната се крие във влагата или по-скоро в липсата на такава. Експертът-готвач казва, че ако поставите бургер от Макдоналдс в найлонова торбичка, от където влагата няма как да се измъкне, то тогава плесента ще го нападне по същия начин, както напада бургерите на други ресторанти.
Вероятно се питате защо бургерите, затворени в буркан, не плесенясват, след като в края на краищата бурканът също изглежда плътно затворен, както е найлоновата торбичка.
За съжаление, не съвсем. Тъй като не е известно колко дълго бургерите са били оставени под „открито небе“, преди да бъдат затворени в буркана. Вероятно са били там толкова дълго, че е успяло да мине достатъчно време, за да се изпари влагата от тях. И това е достатъчно – мистерията е разгадана. Така че, ако още продължавате да демонизирате Макдоналдс, то го правете въз основа на научни факти, а не на изфабрикувани необосновани глупости, твърди Джей Кенджи Лопез-Алт.
Ще ви подскажем няколко чудесни аргумента. Според СЗО (Световната здравна организация), ежедневният прием на захар не трябва да надвишава 25 грама. В голям шоколад shake’u (в Америка), можете да намерите до 120 грама захар. На всичко отгоре, повечето от сандвичите и менютата, които предлагат в своята оферта, задоволяват повече от половината от дневната нужда за натрий в организма. Не е достатъчно? Тогава добавете и пържени картофки. Тъй като средната порция задоволява повече от 1/4 от дневната нужда от мазнини. Толкова би трябвало да стига. Така че, приятен апетит при следващото ви посещение на заведение за бързо хранене!
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!