Четири заблуди за храненето на децата

0

Всеки един родител трябва да се стреми да осигури на своето дете разнообразно и балансирано хранене. Това със сигурност ще му осигури отлично здраве и добро развитие. Във всяко семейство храненето е и въпрос на традиции, които не винаги са в полза за правилното хранене и нормалното израстване на наследниците вкъщи. Бабите и дядовците също играят голяма роля в изграждането на хранителни навици на своите внуци. Ето защо съществуват противоречиви теории, които са повече поколенчески, за правилното хранене на всяко дете. Знаете ли, че има няколко на брой заблуди, които е добре родителите на всяко дете да знаят, а и да избягват.

Изяж всичко в чинията, иначе ще ти я изсипя в гърба

Чували сте и Вие тази вредна максима още от лелките в детската градина. Да, но и до днес доста родители принуждават своите деца да не стават от масата, докато не приключат със сипаното в чинията им. Добре е да знаете, че ако детето казва, че вече се е нахранило, без значение, че все още има храна в чинията му, е редно да не го изнудвате и принуждавате да се натъпче като изяде всичко. Помнете, че наследникът Ви трябва да се научи да разпознава чувството за ситост и само да се вслушва в сигналите на своя организъм.

хранене на децатаКак да изградим култура на хранене на децата

 

Три хранения дневно

От години се е загнездил задължителният брой хранения на ден – три, а повечето от Вас ги помнят не само от бабите и дядовците си, но и от столовата в почивната станция край морето. Част от родителите и днес не позволяват на своите деца да имат междинни хранения, за да „не си развалят обяда/вечерята“. Но все повече се убеждавате и Вие, като модерни родители, че междинните хранения са много здравословни, тъй като детето не чувства вълчи глад между основните хранения в деня. Ако ги има, разбира се здравословни, то няма да се нахвърля като невиждало храна над чинията си, когато дойде време за обяд или вечеря.

токсични вещества, арсен, храна, тежки металиРибите, които вредят на децата

 

Детето най-добре знае какво да яде

Хранителните навици трябва да бъдат правилно изградени от родителите. Разбира се, това трябва да се случва постепенно и ненатрапчиво. Може да опитате с игровия модел, с разговори. Ако сгрешите да го направите заповеднически или насилствено, то само ще превърнете детето си в злоядо.

Шрек, анимационни герои правят децата дебелиАнимационни герои правят децата дебели

 

А за награда ще има десерт

Всеки съвременен родител трябва да е наясно, че храната не бива да се ползва като награда. Ето защо не обещавайте любимия десерт на хлапето, ако то си изяде всички зеленчуци в чинията. Правите ли го, със сигурност ще създадете напълно погрешни представи у него.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg