Как да изградим култура на хранене на децата

0

Атмосферата по време на хранене е много важна. От значение е как и с каква емоция приемаме храната. Тя не е просто за засищане на биологичния глад, в нея има и много символика. Забързани във всекидневието, много пъти забравяме да дадем нужното внимание на избора, приготвянето и начина на хранене.

Захарина Савова

проф. Захарина Савова

Ядем, бързайки по улицата, гълтайки храната. Спорим или се караме по време на вечеря с някой друг от семейството. Дъвчем, гледайки поредното насилие на телевизионния екран. С една дума, храната влиза в тялото ни заедно с негативни, отровни емоции, в състояние на стрес. Да не подценяваме важността на спокойната атмосфера на масата. Нека това е време само за хранене и бъде съпътствано с приятни разговори, създаващи усещане за внимание и любов. В противен случай храната ще се превърне в носител на отрицание, на негативизъм и никак няма да е трудно да се яви като заместител, разтушител или обект на нашите емоционални нужди, преживявания и потребности, които не намират другия, правилния начин за задоволяване.

храненеПроф. Захарина Савова за пътя от стреса до нарушеното хранене

 

Предлагам ви някои

правила за изграждането на култура на хранене на децата, както и за поддържането на позитивна, емоционална атмосфера по време на хранене:

===> Времето за хранене наистина трябва да бъде време за хранене, което носи удоволствие и наслада, а не да се превръща в работна закуска или вечеря, гледане на телевизия, четене или дискутиране на сериозни теми, свързани с негативни чувства и ситуации.

===> Храненето да не бъде бързо и свързано с напрежение и стрес. Неприемливите разговори и подхвърляния по време на хранене водят до тягостна, тежка атмосфера и до усещането, че човек се чувства зле и притиснат. Така се стига не само до загуба на апетит, но и до несъзнавано свързване на храната с нещо неприятно. Напротив, в моментите на хранене родителите могат да създадат положителни емоции и настроение, да „стоплят“ семейния климат, да се сближат. Нека се избере друго време за обсъждане на неприятните неща от всекидневието.

рибите, които вредят на децатаРибите, които вредят на децата

 

===> Родителите носят отговорност за създаване у детето на правилно или погрешно отношение към храната. Фрази от рода на „Яж, за да пораснеш!“, „В леглото, без вечеря!“ (като възпитателна мярка), „Храната не се изхвърля! Много деца умират от глад…“ са грешни и не добри възпитателни аргументи.

===> Препоръчително е и детето да участва в избора на храната, при приготвянето й, подреждането на масата и сервирането. Добре е да коментира и споделя мнението си за нея, да изразява своите чувства и отношение. Да не се пренебрегва от страна на родителите всеки, макар и малък знак за индивидуална инициатива за формиране на лични критерии от страна на децата. Добре е да се съхранява и развива колкото е възможно импулсът за автономност и свободно изразяване.

зеленчуци и плодове за децатаОпровергаха влиянието на тези 10 зеленчука върху детското здраве

 

===> От възрастните зависи детето да не поведе война с храната и да не попадне в сблъсък между собствените си емоции и представи и чуждите. Трябва да се научи да се храни и да се харесва. Да се научи да се приема и одобрява спокойно, без да се поставя в зависимо положение от модните тенденции или представи, изфабрикувани от законите на пазара в нашето общество.

===> Добре е детето да осъзнае, че храната е необходима за възстановяване на енергията и силата на тялото, а не за разтоварване на напрежението и за емоционална разтуха. Нека приема храната като приятел, който му помага да е здраво.

Част от новата книга на проф. Захарина Савова „Огледай се в празната чиния“, която тя любезно предостави на читателите на delo.bg.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg