Как да реагираме, ако децата ползват лоши думи

0

Рано или късно родителите се сблъскват с факта, че детето им, което ходи на детска градина, използва лоши думи или има войнствен речник. Как трябва да постъпят възрастните при такива случаи – с наказание или с пропускане на думите покрай ушите?

Някога бабите ни са постъпвали много просто – един звучен шамар и край на волностите. Няма спор, че това е помагало, но днес детските специалисти са категорични – това не е педагогично.

мръсни думи

Разбира се, нито една майка не би приела позитивно думи като „идиот”, „козел”, нещастник”, особено ако звучат от устата на собственото ѝ дете. Но преди тя да пристъпи към наказание, трябва да разбере защо тече тази словесна гадост от устата на наследника й.

децата, родители10 родителски фрази, които разбиват психиката на детето

 

Внимание – фиксация!

За малките деца е ясно –

лошите думи за тях са игра, които случайно са попаднали в речника им.

Те могат да са чути в детската градина, в магазина, на улицата. Дори 4-5-годишните деца често пъти не знаят значението на тези лоши думи. Могат да ги използват в един разговор и после много бързо да ги забравят. Истина е, че ако родителите се ядосат, разсмеят или накажат детето си, след това то може да си позволи да ругае пред мама и татко и така да проверява съдържанието им. Може и да спре да ги изрича, но завинаги ще ги запомни. Това психолозите наричат фиксация. Затова препоръчват много внимание при такива ситуации.

мръсни думи

===> Ако забележите детето си да говори неприлични думи, като начало направете се, че нищо не сте чули. Но вече много внимателно го наблюдавайте. Случайната словесна находка може сама да изчезне.
===> Ако детето съзнателно нарича, например, баща си психо, а брат си лайно или използва не нормативна лексика, явно се досеща за значението. Трябва строго да му се направи забележка и да му се обясни, че в семейството такива думи не се употребяват. Но в никакъв случай не го наказвайте. То е малко и не съвсем добре разбира какво говори – научете го да постъпва правилно. И внимавайте да не се получи двоен морал – мама и татко се карат и обиждат, а на детето това не е позволено. И никой не трябва да се заблуждава, че там, където ругатните са норма на живот, няма как да вирее литературният език.
===> Ако детето иска обяснение за грубите думи, действайте според ситуацията. Има някакъв приличен синоним, кажете го и помолете повече тази дума да не се произнася. При липсата обаче на такъв синоним, кажете твърдо: „В нашето семейство такива думи са непознати”. И превключете на някаква интересна игра.

родители10-те закона на всички родители

 

Разговор с мама!

Между петата и осмата година ситуацията се променя кардинално. Малките „хулигани” сквернословят напълно съзнателно и се досещат, че мама и татко няма да са във възторг от това. Ще се попитате защо правят това? Психолозите често пъти обясняват подобно поведение с желанието да се привлече вниманието на родителите. Например, мама вече час говори по телефона и синът безрезултатно иска да ѝ вземе слушалката. Никакви „мамо, хайде да поиграем” не действат. А ако изрече нецензурните думи, разговорът веднага е прекратен. Наистина майката като начало започва с гневни думи, но след това започва играта… За това детските психолози смятат, че

грозните думи често пъти успешно пробиват родителската стена на безразличието.

мръсни думи

Друг повод да се леят нецензурни думи е подражателството – на по-големия брат, на приятел от детската градина, дори на герой от някой филм. Има и още една причина – детето иска да изглежда по-голямо и по-авторитетно в очите на връстниците си.

Това е възраст, когато ругатните са израз на стабилност и сила в детските очи. Как да го отучите?

===> Постарайте се да отделяте на детето си повече внимание. Дори и да сте уверени, че наследникът ви не изпитва нужда от получаването на по-голяма порция родителска любов, все пак покажете още грижа за него. Трябва да съществува емоционален контакт, като му обяснявате какво е добро, какво е лошо. Иначе след време ще бъде късно – тинейджърът ще слуша повече приятелите си, а не родителите. А между 5 и 7 години е най-подходящата възраст за назидателни беседи, защото в повечето деца се развива страх от социални несъответствия – те се боят, че няма да оправдаят очакванията на възрастните.
===> Каквито и думи да бълва вашето дете, постарайте се да запазите самообладание и твърдост. Кажете му: „Повече не желая да слушам такива думи от теб”, без да показвате обърканост и страх. В противен случай синът или дъщерята ще запомнят реакцията ви и след това може съзнателно да прибягват до ругатните, за да плашат околните.
===> Научете децата да изразяват цивилизовано гнева си без да прибягват до насилие – физическо или словесно.

нещата, които трябва да знаете за Вашето детеНещата, които трябва да знаете за Вашето дете

 

Жаргонът е глътка въздух

С тийнейджърите всичко е много сложно. Като първо, те демонстрират, че не им пука какво мислят хората за тях. Като второ, речта им изобилства от лоши словосъчетания. В основата са младежки жаргон, „закупен” от престъпниците и наркоманите. Съвсем естествено родителите не възприемат с възторг тези различни словосъчетания. Такива има и при писмените работи на децата. Но в това няма нищо странно. Дори повечето психолози смятат, че тинейджърите и езикът им трябва да бъдат оставени на… спокойствие. Независимо, че това може да дразни смъртоносно възрастните. Според специалистите, младежкият сленг е нормално явление – той съществува и ще съществува винаги като неизменен атрибут на модата, подобно на пиърсингите, татуировките и т.н. Мама и татко трябва да си припомнят, че когато са били млади, също са говорели на жаргон. За младежите този начин на общуване е глътка въздух в строго регламентирания свят на възрастните. Това е водоразделът между „наши” и „ваши”.

не бъдете досадни родителиНе бъдете досадни родители! Задайте на детето си тези 25 въпроса, вместо „Как беше в училище?“

Експертите твърдят, че младежкият сленг се обновява на всеки пет години. Това означава, че фразите, които ви докарват до бяс, ще изчезнат с възрастта и накрая децата ще преминат на нормалния език. Ако не искате да чакате дълго, тогава може да ускорите процеса.

===> Кажете на детето си, че то може да говори на жаргон, но само с връстниците си, а не у дома. Защото, ако вие поведете открита война срещу сленга, детето ще приеме това като посегателство върху свободата му и още по-активно ще използва жаргона. В семейството то трябва да разговаря нормално. Както и пред роднини или гости.
===> Въведете еднозначна забрана. Тинейджърът трябва веднъж завинаги да разбере, че тази лексика е ненормална и говори за лошо възпитание. Особено недопустима е тя пред жени, деца, в магазина, киното, автобуса и на различни обществени места.
===> Убедете детето, но не го карайте насила, повече да чете книги. Литературната реч тихичко ще обогати словесния му запас. Известно е, че повечето младежи прибягват до жаргона, заради елементарното неумение да изразят мислите си. Просто техният буквар съдържа около 50 думи.

дететоЕто кое определя интелигентността на децата

 

Не се паникьосвайте!

Обикновено възрастните плашат подрастващите и това се отразява в агресивния маниер на разговор. Психолозите призовават родителите да не изпадат в паника – това е нормален етап на развитие. От гледна точка на еволюцията, в началото човек възприема света като чужда среда и се защитава от нея както може, в това число с ругатни и юмруци. И само с възрастта започва да разбира, че хората не са по принцип лоши и обществото не е толкова заплашително. От детето трябва да се излъчва миролюбие. Защото, ако непрекъснато се поддава на агресия, то самото като възрастен ще се превърне в тиранин. Родителите трябва да помогнат на своите „хулигани” да изпуснат парата по цивилизован начин. Защо наследникът да не бъде записан в школата по бойни източни изкуства, по бокс, по футбол – спортът действа на равновесието на нервната система.

Изчислиха колко часа контрол са нужни за децата

 

Към висок идеал!

Ако вие трудно понасяте да слушате от устата на детето си всякакви ругатни и паразитни думи, още от началото го научете на доброта. Според д-р Спок, „високите идеали и принципи ще станат част от неговата натура”. И ако вашето дете стане вежливо и общува с околните, не забравя да поздрави, да благодари, да се научи на компромис, а не да действа нахално, тогава словесният поток от жаргонни думи няма да го засегне, дори и в ранна възраст.

===> Специалистите съветват родителите да приучат детето си още като пеленаче към слушането на класическа музика, хубави приказки и анимационни филмчета. Не се притеснявайте, че ще ви упрекнат в изостаналост.
===> Станете за детето си личен пример. Децата са отлични психолози. Те виждат разликата между това как възрастните говорят и как постъпват. И ако вие го учите да бъде вежливо, а се отнасяте грубо към роднините си, бъдете сигурни – детето ще запомни вашето поведение, а не думите ви.
===> Вземете под внимание самочувствието на наследника си. Отложете всякакви възпитателни беседи, ако забележите, че той е уморен, раздразнен или разтроен. В най-добрия случай то ще пропусне „лекцията” покрай ушите си, а в лошия ще започне да спори.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg