Пъпеш – неподозирани ползи за здравето

0

Пъпеш – плодът на лятото! Вкусен и полезен от запек, през високо кръвно и наднормено тегло. Този плод е богат източник на витамини, аминокиселини и минерали. В състава му има витамин C, който повишава имунитета. Пъпешът съдържа още калций, магнезий, желязо, калий, които са от особено значение за нормалната функция на сърдечносъдовата система и ендокринните жлези. В жълтия плод има елементът германий, който спира стареенето на клетките в организма. Към нула клонят калориите в пъпеша, което го прави перфектен за здравословно хранене и диетични режими. Голяма част от плода е вода, което е допълнителен стимул да го предпочитаме като храна през лятото. Пъпешът помага да избегнем дехидратация и намалява риска от получаване на топлинен удар.

пъпеш

Ето част от ползите за здравето ни:

==> Помага на белия дроб да се възстанови по-бързо при хора, които отказват тютюнопушенето.

==>Аденозинът в пъпеша разрежда кръвта, което намалява риска от заболявания на сърцето.

==>В плода не се съдържа никакъв холестерол, така че хора, които имат проблеми с холестерола, могат да консумират колкото си пожелаят от него.

==>Пъпешът е богат източник на витамин C, който повдига имунитета и предпазва от появата на язва. Плодът също така помага при лекуването на заболяването.

==> Облекчава запекша се съдържа не малко количество диетични фибри, които играят ключова роля за облекчаване на състояние на запек.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

запек3 масла за облекчаване симптомите при запек

 

==>Екстрактът от пъпеш има доказани свойства за лечение на бъбречни заболявания и отстраняването на бъбречни камъни. Пъпешът също така прочиства бъбреците, благодарение на високото съдържание на вода.

==>Фолиевата киселина в пъпеша предотвратява задържането на вода в тялото, като премахва ненужните количества натрий от организма.

==> Пъпешът отпуска нервите и мускулите, което помага на хората, страдащи от проблеми със съня.

==> Плодът има свойства на антикоагулант и има благоприятно действие при менструални крампи.

==>Витамин C унищожава свободните радикали в организма. По този начин предпазва клетките от увреждане и развиване на рак.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

витамин C, сърдечносъдови заболяванияКак да си направим сами вкъщи витамин C

 

==>Пъпешът е много богат на калий, който има огромно влияние за регулирането на кръвното налягане и предпазва от хипертония.

==>Вкусният плод е полезен за очите, защото има високо съдържание на витамин A и бета каротин. Те помагат за запазването на остро зрение и предпазват от развитието на катаракта.

==> Веществата в пъпеша регулират кръвната захар, което го прави полезен за хора, страдащи от диабет.

==> Пъпешът съдържа изключително малко калории и огромна част от състава му е вода. Той също така съдържа и полезни въглехидрати, които се разграждат много бързо от организма. Високото съдържание на калий помага за премахване на коремните мазнини.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg