Как да си направим сами вкъщи витамин C

0

витамин C, сърдечносъдови заболяванияВитамин С е един от най-известните и използвани водно разтворими витамини. Може да си го набавите естествено от много храни, които консумирате всекидневно или под формата на хранителна добавка.

Витамин С е често използван за подсилване на имунитета, против настинки и грип и е от съществено значение за регенерацията на тъканите в тялото ни. Mощните му антиоксиданти пък успяват да преборят свободните радикали в организма.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

витамин, подутият коремВитаминът, който убива раковите клетки

Недостигът на този витамин в организма може да доведе до неприятни последици, а да избегнете подобен риск, можете да направите свой собствен витамин С у дома.

Единственото нещо, което Ви е нужно са корите от цитрусови плодове по желание.

как да си направим витамин С вкъщиЦитрусовите плодове са богати на различни видове флавоноиди – съединения, които проявяват антиоксидантни свойства в човешкото тяло. Такива са нарингинът и хесперидинът.

Нарингинът е мощен антиоксидант-флавоноид, който може да намерите в корите на грейпфрута, мандарината и лимона. Според редица проучвания нарингинът е толкова силен, че може да намали увреждане на клетките, вследствие от облъчване.

как да си направим витамин С вкъщи

Хесперидинът е друг важен флавоноид. Той се съдържа в белия вътрешен слой на портокалите, лимоните, лайма и грейпфрута. Проучванията показват, че хесперидинът намалява пролиферацията на ракови клетки, индуцира програмирана клетъчна смърт и е много ефективен при хипогликемия.

Ето и как можете да си направите Витамин С у дома:

ВАЖНО! Уверите се, че цитрусовите плодове, които сте купили са органични.

как да си направим витамин С вкъщи

Изяжте плодовете, а корите им ги изсушете на слънце. Цитрусовите кори (трябва да бъдат хрупкави и сухи) поставете ги в блендер и смлете на прах (виж снимката долу). Поставете в херметически затворен стъклен съд и съхранявайте на хладно и проветриво място.

как да си направим витамин С вкъщиНещо повече!

В сравнение с плодовете, кората съдържа много повече витамини и минерали.

Една супена лъжица лимонова кора съдържа два пъти повече витамин С.

Приемайте по една лъжица от този прах всеки ден.

Може да го добавяте към супи, салати, шейкове и сокове, изцяло Ваш избор и предпочитание.

Тази добавка към любимите Ви ястия ще Ви помогне, за да подсилите имунитета си и да се чувствате в добро здраве.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

витамин С, подуванеДоза от добре познат витамин пази пълните хора от сърдечно-съдови заболявания

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg