Признаци, които подсказват липсата на вода в организма

0

Водата е най-важната напитка не само през летните дни, но и целогодишно. Често обаче се случва да не приемаме достатъчно количество от нея. Това води до неприятни последствия върху добрия тонус на тялото и здравето ни.

признаци за дехидратация и липса на вода в организма

Едва 15:30 ч. е, а способността Ви да се концентрирате намалява застрашително и се чувствате изцедени и без никаква енергия. Причината? Може би просто

тялото Ви подсказва, че му липсва вода.

Дори да не Ви се вярва, тялото на всеки човек е съставено от около 60% вода и за ден то може да изгуби около литър и половина от нея. За да поддържате добра хидратация за организма си е хубаво да приемате достатъчно количество вода (1,5-2 л. дневно), за предпочитание слабо минерализирана.

признаци за дехидратация и липса на вода в организма

Ето и признаците, подсказващи липсата на вода в организма:

Ниска концентрация

Нищо не помага така добре за концентрацията, колкото добрата хидратация. Питате се защо? Човешкият мозък съдържа определено количество вода, която помага за клетъчния обмен и добрата връзка между клетките. Когато не приемаме достатъчно вода през деня, кръвта в организма ни се сгъстява, не циркулира добре и мозъкът ни не получава достатъчно количество кислород, което обяснява и не добрата концентрация.

Раздразнителност

Лошата връзка между клетките се отразява и на настроението. Недостигът на вода увеличава общата чувствителност и ни прави по-податливи на нападки и упреци. Така че може да се каже, че водата влияе и на настроението ни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ползи от пиенето на топла вода с лимон10 ползи от пиенето на вода с лимон сутрин

 

Главоболие

В случай на дехидратация, водата в клетките на тялото се опитва да се придвижи към мозъка. Пресъхването на мозъчните клетки причинява така познатото главоболие, затова ако страдате от такова – изпийте чаша вода и изчакайте преди да вземете хапче.

признаци за дехидратация и липса на вода в организма

Рядко ходене до тоалетна

Когато тялото е дехидратирано, то се опитва да задържи и малкото вода, която има. Ето защо, в този случай, ходенето до тоалетната е доста по-рядко и потенето – доста по-малко. Друг предвестник на ниска хидратация е цвета на урината – когато тя е по-тъмна, значи, че не сте добре хидратирани.

Често мигане с очи

Очите ни също съдържат вода. Ако обаче такава липсва – те пресъхват и логично, мигаме по-често, защото организмът ни се опитва да нормализира хидратацията им.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да разберем дали пием достатъчно вода?Как да разберем дали пием достатъчно вода?

 

Дерматологични проблеми

Дехидратацията влияе лошо и върху кожата. Ако не приемате достатъчно количество вода всеки ден, може да чувствате кожата си суха и често пъти раздразнена. Лошата хидратация влияе на дермата и епидермиса. Кожата изгубва защитния си слой, изграден от множество клетки и така всички нежелани бактерии и микроби могат да попаднат в организма Ви.

признаци за дехидратация и липса на вода в организма

Дехидратацията на организма е сериозен проблем, който може да доведе и до по-сериозни последици – гадене, повръщане и различни заболявания. Не забравяйте, че организмът трябва да бъде подхранван с разнообразна храна, богата на витамини, минерали и други полезни вещества. Те се съдържат в рибата, ядките, плодовете и зеленчуците.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

домашно приготвени летни напитки5 рецепти за освежаващи и витаминозни летни напитки

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg