Не яжте тези храни, за да откажете лесно цигарите

0

Тютюнопушенето е една от водещите причини за развитие на редица заболявания и смърт. Ако сте взели новогодишно решение да се преборите с вредния порок, няколко експертни съвета могат да ви бъдат от полза.

Специалисти от британската Национална здравна служба напомнят, че

цигарите причиняват седем от десет случая на белодробен рак, и повишава опасността от развитие и на други злокачествени заболявания, болести на сърцето, инфаркт, инсулт.

високо кръвно, инфарктТези два плода намаляват риска от инсулт и инфаркт

 

Известно е, че никотинът в цигарите е силно пристрастяващ, което затруднява борбата на закоравелите пушачи с вредния порок. Тези обаче, които все пак са решили да поведат трудната битка, могат за начало да направят малки промени в храненето.

Според експертите, има шест храни и напитки, които човек трябва да се опита да избягва, ако е решил да откаже цигарите.

На първо място това е месото. Мнозина пушачи вероятно ще признаят, че най-вкусна им се струва цигарата след вечеря.

Месото - вредно или неМесото – вредно или не? 8 разбити мита

 

Американско изследване е установило, че месото, както и някои други храни, правят цигарите още по-удовлетворяващи.

„С оглед на това заменете любимия си стек или бургер с вегетарианска пица“ –

съветват експертите.

Към категорията на продуктите, които подобряват вкуса на цигарите, специалистите причисляват и пет напитки – алкохол, газирани напитки, кока-кола, кафе и чай. Вместо тях е препоръчително да се пият вода и плодови или зеленчукови сокове.

Експертите напомнят, че храни като сиренето, плодовете и зеленчуците влошават вкуса на цигарите, и е желателно да се консумират по-често, ако човек е решил да се пребори с вредния порок.

Спирате цигарите? Ето колко ще напълнеете!

 

Извън промените в храненето специалистите препоръчват още няколко стратегии в борбата срещу тютюнопушенето – обграждане с непушачи, изтегляне на специализирани приложения, терапия, заместваща никотина, постоянство.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg