Тютюнопушенето е една от водещите причини за развитие на редица заболявания и смърт. Ако сте взели новогодишно решение да се преборите с вредния порок, няколко експертни съвета могат да ви бъдат от полза.
Специалисти от британската Национална здравна служба напомнят, че
цигарите причиняват седем от десет случая на белодробен рак, и повишава опасността от развитие и на други злокачествени заболявания, болести на сърцето, инфаркт, инсулт.
Тези два плода намаляват риска от инсулт и инфаркт
Известно е, че никотинът в цигарите е силно пристрастяващ, което затруднява борбата на закоравелите пушачи с вредния порок. Тези обаче, които все пак са решили да поведат трудната битка, могат за начало да направят малки промени в храненето.
Според експертите, има шест храни и напитки, които човек трябва да се опита да избягва, ако е решил да откаже цигарите.
На първо място това е месото. Мнозина пушачи вероятно ще признаят, че най-вкусна им се струва цигарата след вечеря.
Месото – вредно или не? 8 разбити мита
Американско изследване е установило, че месото, както и някои други храни, правят цигарите още по-удовлетворяващи.
„С оглед на това заменете любимия си стек или бургер с вегетарианска пица“ –
съветват експертите.
Към категорията на продуктите, които подобряват вкуса на цигарите, специалистите причисляват и пет напитки – алкохол, газирани напитки, кока-кола, кафе и чай. Вместо тях е препоръчително да се пият вода и плодови или зеленчукови сокове.
Експертите напомнят, че храни като сиренето, плодовете и зеленчуците влошават вкуса на цигарите, и е желателно да се консумират по-често, ако човек е решил да се пребори с вредния порок.
Спирате цигарите? Ето колко ще напълнеете!
Извън промените в храненето специалистите препоръчват още няколко стратегии в борбата срещу тютюнопушенето – обграждане с непушачи, изтегляне на специализирани приложения, терапия, заместваща никотина, постоянство.
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!