Месото – вредно или не? 8 разбити мита

2

Здравословното хранене и диетите заемат все по-голямо често в модерното всекидневие. Истерията около лошия холестерол доведе до инвазия на вредни и дори смъртоносни продукти, сред които маргарина и ред други имитиращи храни, които съдържат транс-мазнини. Вегетарианците имат солидни аргументи да не поглеждат месо, но доста от причините да не се яде месо са по-близки до митологемите, а не до реалността. Убедете се сами!

Месото изобилства от вредни наситени мазнини и холестерол

Това е и най-разпространената мантра на антимесоядството. Според най-новите изследвания, и холестеролът, и наситените мазнини не са вредни! Холестеролът е една от най-важните съставки на човешкия организъм. Благодарение на него тялото произвежда хормоните си. Черният дроб произвежда достатъчно количества, за да е сигурно, че винаги има запаси. Даже и когато минем на нискохолестеролна диета, в тялото ни не се случва кой знае колко драматична промяна – в кръвта попада достатъчно количество холестерол. Наситените мазнини също не са толкова вредни, колкото се смяташе до скоро – именно те са отговорни за увеличаването на „добрия“ холестерол. Те понижават риска от инсулт. Системното намаляване на животинските мазнини за сметка на растителните не само че не намалява риска за здравето, даже напротив – увеличава го.

Месото предизвиква диабет тип 2 и сърдечни заболявания

Това са сравнително нови болести, а месото е човешка храна от милиони години. Последните проучвания доказват недвусмислено – няма каквато и да е връзка между консумацията на необработено червено месо, сърдечно-съдовите заболявания и Диабет Тип 2! При обработените меса това не е точно така, но при тях проблемът е в консеврантите и стабилизаторите, а не в самото месо.

Вегетарианците имат солидни аргументи да не поглеждат месо, но доста от причините да не се яде месо са по-близки до митологемите, а не до реалността. Убедете се сами!

обработваните меса са вредни, причината за това се крие във веществата и методите на приготвяне и съхранение

Месото е вредно за костите

Доста хора вярват, че консумацията му води до остеопороза. Според тази теория, за да се компенсира увеличената от това киселинност, тялото ни изважда калция от костите и така я неутрализира. Краткосрочните изследвания наистина я потвърждават. В дългосрочен план обаче се оказва, че протеинът е по-скоро полезен за костната система. Липсата на месо няма да направи костите Ви по-здрави.

Месото загнива в дебелото черво, защото не се разгражда правилно

Това изобщо не е така. Ядем ли месо, то се разгражда от стомашните киселини и храносмилателни ензими. В тънките черва протеините се разграждат до аминокиселини, а мазнините – до мастни киселини, след което се абсорбират от кръвоносните съдове. В дебелото черво не остава нищо, което да загнива. По вероятно е там да загниват остатъци от фибри от различни растения, зеленчуци и плодове, но това също не е вреден или опасен процес за организма.

Организмът ни няма нужда от месо

Вярно е, че почти всички хранителни вещества могат да се открият не само в месото, но и в други продукти от животински произход. Да, можем да живеем без месо, но това въобще не означава, че трябва да го правим. Месото доставя качествен протеин, креатин, витамин В12 и доста други вещества, които не достигат в организма на вегетарианците. Правени са даже експерименти, според които хора са живели цяла година, консумирайки само месо и нищо друго. Те са останали в цветущо здраве! Естествено, не всяко месо е полезно. Най-добро е месото, което е от природосъобразно отглеждани животни и необработвано с допълнителни вещества и процедури за по-голяма трайност.

червено месо, инсулт

човешкият организъм е пригоден към консумацията на месо от милиони години, а твърденията, че храносмилателната ни система е като на тревопасни животни, не отговарят на истината

Хората по природа не са пригодени за консумация на месо

Това въобще не е вярно! И хората, и човекоподобните в еволюцията преди тях са консумирали месо, така че организмът ни е доста добре пригоден към това. Храносмилателната ни система изобщо не е сходна с тази на тревопасните бозайници. Ние имаме дълги тънки черва и изобилие от стомашни киселини, които спомагат разграждането на животинския протеин. Човешкият храносмилателен тракт на практика е комбиниран, което прави хората всеядни. Смята се, че именно консумацията на животинска храна е предизвикала еволюцията и уголемяването на мозъка ни, което ни отличава от другите животински видове.

Червеното месо е канцерогенно

Вярно е, но само за обработените меса – увеличава се рискът от рак на дебелото черво. За необработеното месо обаче, това изобщо не е доказано. В края на краищата се оказва, че всичко опира до самия начин на приготвяне и консумация. Добре е да избягвате препеченото и прегорялото месо, колкото и да Ви се услажда. Въобще прегарянето на каквато и да е храна може да има неблагоприятен ефект върху организма, а месото не прави изключение.

Вегетарианците имат солидни аргументи да не поглеждат месо, но доста от причините да не се яде месо са по-близки до митологемите, а не до реалността. Убедете се сами!

От месото се затлъстява

Често схващано твърдение, в което има логика, защото месото съдържа много калории и мазнини. Същевременно то предоставя и най-качествените протеини, които са основната предпоставка за отлична обмяна на веществата и изгарянето на калории през деня. Увеличавайки приема на протеин, човек започва да се храни с по-малко от останалите видове храни. Това спомага и за увеличаването на мускулната маса. Диетите като цяло с повече месо и по-малко въглехидрати водят до осезаемо сваляне на килограми, отколкото диетите с по-малко протеин. Ето защо присъства ли в менюто Ви повече необработено висококачествено месо и по-малко друг вид храна, може да поддържате тялото си в по-добра форма и то с по-малко усилия.

И още сходни теми, които биха предизвикали интерес у Вас:

7 мита за „лошото хранене“

Разбиха 10 мита за коварния рак

Внимание! Опасни химикали в хранителните опаковки могат да доведат до напълняване

Измитите опаковани салати може да са заразени с вредни бактерии

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. Ели на

    Абсолютно неистинна статия, впрочем не съм веган и все пак това е факт… 1-во добрият холестерол основно не се набавя от месото, като изключим рибата, но в настоящите условия тя съдържа доста живак, 2-ро- абсолютно всички полезни вещества се набавят чрез зеленчуците, като изключим в известна степен В 12, 3-то храносмилателната ни система може да не е като на тревопасните, но е още по-далеч от тази на хищниците, 4-то- това че месото уголемявало мозъка беше просто смешно, защото големината на мозъка изобщо не зависи от функционалността му, по тази логика Айнщайн трябвало да е доста тъп, защото мозъкът му е бил по-малък от този на средностатистическия човек, само че, е бил нагънат, а не гладък, като на някои други индивиди.

Коментирай в Delo.bg