Спирате цигарите? Ето колко ще напълнеете!

0

Може би изглежда странно и нелогично това, че много хора не желаят да се откажат от цигарите, само защото това ще причини значителен скок в телесното им тегло. Те като че ли не си дават сметка, че няколко допълнителни килограма са нищо в сравнение с опустошителните последици от тютюнопушенето. Може би някои хора мислят, че увеличаването на теглото по време на отказването от цигарите е просто градска легенда, но за съжаление това е самата истина.

Изследователи от Американския държавен университет Penn установили, че броят на допълнителните килограми е пряко свързан с интензивността на тютюнопушенето, когато човек е попаднал в лапите на пристрастяването. С други думи – по-страстните пушачи, които си позволяват кутия или пък две кутии на ден, ще наддадат повече от тези, които посягат към „спасителната” кутия с цигари по-рядко.

cigari-koritzaЗа да проучат този въпрос, изследователите прегледали файлове с данните на над 12 хиляди души, които били на съхранение в картотеката на университета. Тяхното изследване е публикувано в научното списание International Journal of Obesity. Изследователите разделили хората на 3 групи: тези, които никога не са пушили; тези, които са пушили, но са отказали цигарите; и тези, които започнали да пушат и не ги отказали. След това учените сравнили теглото на 12-тте хиляди души за 10-годишен период напред. Открили, че хората от всичките три групи качили малко на тегло през тези 10 години. Но учените казват, че това е съвсем нормално, защото всеки един от нас за такъв дълъг период от време леко увеличава теглото си.

Непушачите, за периода от 10 години, увеличили телесното си тегло с около 450 грама. Резултатите в промяната на теглото на хората, които пушели по-малко от 15 цигари на ден и отказали цигарите, не се различавали много от резултатите на хората, които пушели и не отказали цигарите. Това са много добри новини за хора, които пушат по-малко, но се страхуват от увеличаване на теглото си, ако се откажат от нездравословния навик.

cigari1По-лош обаче са новините за тези, които пушели повече от 25 цигари на ден. В рамките на тези 10 години те качили на тегло средно около 10,5 кг. За разлика от тях, умерените пушачи, които още отпреди да започнат да пушат имали проблеми с наднорменото тегло, натрупали по 7,2 кг по време на 10-годишния период.

Оказва се, че това не са само празни приказки или градска легенда, а са реалните факти. Научно изследване в такъв голям мащаб и за такъв дълъг период от време спокойно може да се счита за точно и надеждно. Въпреки това, истината за здравето е, че за организма е по-здравословно да бъдат качени няколко килограма, отколкото пушенето на цигари.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg