Тези два плода намаляват риска от инсулт и инфаркт

0

С всяка изминала година се увеличава и броят на българите, които умират от инсулт или инфаркт. Неслучайно в момента България оглавява тази черна класация в Европейския съюз. Според учени в Оксфордския университет, рискът от получаването им може да бъде намален, ако хората изяждат един банан или ябълка дневно.

Според резултатите 100 грама свежи плодове редуцират смъртта от сърдечносъдови заболявания с малко повече от 30%. За да има ефект трябва плодът да не е минал каквато и да е преработка, а направо да се консумира.

„Връзката между консумацията на плодове и риска от сърдечносъдови заболявания се забелязва още по-лесно в Китай, където много от хората почти не приемат плодове“,

коментира д-р Хуайдун Ду от Оксфордския университет.

храна за добър сън и за деца-гении, банани

Неговите колеги пък от Тел Авив са установили, че може да се отслабва и да се контролира диабет тип 2, като закусваме и то солидно със сирене и млечни продукти. Разковничето е в това, че те съдържат голямо количество протеин, с който се засищаме достатъчно.

„Калорична протеинова закуска, средноголям обяд и по-лека вечеря, е доказана успешна стратегия за отслабване при хора със затлъстяване и диабет тип две“,

е мнението на професора в университета на Тел Авив д-р Якубович. Тя пък е провела изследване, в което участие взели 48 души с диабет или наднормено тегло, като средната възраст е била 60 години. В него хората са били разделени на три групи, като всяка една от тях е спазвала диета, която се е различава единствено в съдържанието, но не и в количеството.

Първата група трябвало да се храни със скорбяла или въглехидрати, втората със суроватъчен протеин, приготвен като шейк и третата да си хапва протеин от риба тон, соя и яйца. Очаквано, при втората група се е наблюдавал най-висок успех. За по-малко от 3 месеца хората, хранещи се със суроватъчен протеин, свалили средно по 7,6 кг.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg