Отблясъци – 6 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

6 юли

На 6 юли през 1415 г. на проповедника и чешки философ Ян Хус му „гори не само чергата“, а и самият той е сложен на клада от католическата църква, на която й било толкова писнало от неговата идеология за реформи, че му „драснали клечката“ като на еретик. Приживе Ян Хус си позволявал публично да бичува пороците на висшето германско духовенство, бил категорично против трупането на църковни богатства и проповядвал, че вечното спасение на хората зависи единствено и само от Божията воля. Според Ян Хус търсещите спасение християни нямали никаква нужда от лицемерните свещенослужители, камо ли от ВИП църковна йерархия. За Ян Хус папата не бил никакъв Божи наместник на Земята и тръбял навсякъде за  незабавното създаване на чешка национална църква, независима от папската курия. Голям пич е бил свещеникът Ян Хус, за кратко време „тогавашната матрица“ го допуска да е преподавател и дори ректор на Пражкия университет. Имал „яко фенове“, които логично се наричали „хусити“. Неговата смърт на кладата отприщва военните конфликти от 1419 до 1434, наречен Хусистки войни. Едно слънчево зайче на историята иска да задълбаем повече в този исторически отблясък, за да ни разкаже нещо интересно. ОК, Хусистките войни са известни още и като „Бохемските войни“, предизвиквани от яростната буря от хорското недоволство в Чехия, бесни от това, че любимият им бунтар Ян Хус е изгорен от католиците на клада. Интересният факт тук е, че това е първата европейска война, в която широко се използва огнестрелно оръжие.

И емблематично се прехвърляме отново на 6 юли през 1609 г., когато в Бохемия е обявено правото на свобода на вероизповеданието – разбира се, че е свързано с Ян Хус.

На 6 юли през 1785 г. национална валута на САЩ е обявена и тя е…, и неговото име е…, и той е… ДОЛАРЪТ!

На 6 юли 1868 г.  след обединението на двете отделни чети на българските революционери Хаджи Димитър и Стефан Караджа се сформира обединена чета, която преминава река Дунав и навлиза в България край село Вардим. След като смелите им сърца затуптели в подвластните на Османската империя български земи, се прави опит за вдигане на общонародно въстание.

На 6 юли през 1885 г. френският химик и биолог Луи Пастьор прави революция в медицината след като бие ваксина за първи път на човек. И този човек е девет годишен хлапак, който е спасен след като е ухапан от бясно куче. Пастьор заслужено е запечатен от историческия отблясък като основоположник на Микробиологията и остава да блести със своите жизненоважни открития за причините и начините за предотвратяване на много болести. Той е и баща на Имунологията, създавайки първите ваксини срещу бяс и антракс, а благодарение на изследванията му силно е намалена смъртността от родилната треска. Но най-широка известност Пастьор получава заради метода си за обработка на мляко и вино с цел да с предотврати тяхното бързо разваляне – пастьоризацията.

6 юли 1928 г. трябва да е любима дата за всички киномани по света и у нас –  състои се пълнометражна прожекция на първия напълно озвучен филм – „Светлините на Ню Йорк“ на режисьора Браян Фой. Супер, нали?!

На 6 юли през 1957 г. църният Алтея Гибсон става първият чернокож атлет, който спечелва тенис шампионата Уимбълдън и показва мощна средна ракета на всички расисти!

Внимание! Датата е 6 юли 1973 г., а великите „Queen“ издават първия си сингъл – „Keep Yourself Alive“. Да, наистина! Фреди ще остане завинаги жив в сърцата на милионите си почитатели!

6 юли 1990 г. пухкавият и винаги гледащ като пребозал Петър Младенов подава оставка, като председател/президент (както Ви се харесва) на Република България, след огромния обществен натиск, заради вечно отблясналата му историческа фраза: „По-добре е танковете да дойдат“. „Лека му пръст“ на Петър Младенов, но той до последно настояваше, че е казал: „По-добре Станко да дойде!“.

6 юли – една лоша и една добра новина! Започваме класически с лошата – на 6 юли 1946 г. се излюпва люспестият Джордж Уокър Буш, за да стане 43-и президент на САЩ. И добрата – на 6 юли пак през 1946 г. се ражда Роки, Рамбо или незаменимият ни любимец Силвестър Сталоун.

На 6 юли може да отдадем почит на великия и симпатичен жабок Луис Армстронг. Гениалният джазмен напусна този свят през 1971 г. след като ни подсказа в какъв иначе „Прекрасен свят“ живеем!

6 юли – честит „Световен ден на целувката“ на млади и стари. Ще Ви го кажа в собствен афористичен стил:

„Запомнете – страстната целувка Ви гарантира общ език“!

#elenkoangelov

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg