Отблясъци – 7 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

7 юли

7 юли 175 г. Датата е отбляснала в световната история като датата, на която синчето на Марк Аврелий с якото име Комод сяда на императорския трон. Естествено, като владетел на Римската империя. Група слънчеви зайчета на историята хейтят яко Комод, че е некадърен, неопитен и психически неуравновесен. И още – че успехите му като властелин на света в първите му години, са благодарение на клетите му съветници. Комод е бил страстен комарджия със страст към състезания и зрелища и грижите за държавата му били точно през… сещате се. Но едно не може да се отрече на психото император – „имал топки“!

Комод ще бъде запомнен в историята като императорът, който излизал безстрашно на арената, за да се бие като гладиатор с гладиатори. Популистката му политика направила Комод почитан сред народа, редовно конфискувал имущество на богати граждани и ги „тупал като брашнен чувал“ и отлагал проблемите на хазната. И последно за Комод – освен, че бил буквално смел до лудост и се биел до кръв на арената, 19-годишният император се интересувал и предимно от развлечения и изтънчен разврат. Абе, правел си каквото иска! В харема му имало стотици екзотични яки мадами, наред с женствени момченца, сещате се!? И наистина последно за Комод – съвременниците му приписват следните пристрастия – постоянно носил женски дрехи. Всеки ден си играел на „Чичо доктор“ с препарирането на живи хора… За това дело му помагал известният доктор Гален, който какво да прави и се водил по императорския психясал акъл. Точка!

Жана Дарк, Отблясъци, delo.bgНа 7 юли 1456 г. една „гузна съвест“ повторно разглеждала делото на огнената Жана д’Арк и „о, чудо“ – тя била оправдана. Оправдана от обвинението й в ерес и то има-няма 25 години след екзекуцията й. „Но комент“, нали!?

На 7 юли 1754 г. в Ню Йорк „се реже тържествено лентата“ и се открива най-старият университет в Северна Америка – Колумбийският, със следната добавка към името – „Кралски колеж“.

На 7 юли 1807 г. на кафе и на по коняче Наполеон I Бонапарт се среща с руския цар Александър I. Едно слънчево зайче на историята свидетелства, че са си бъбрили как „да си делнат Европата“ и как да прецакат британските интереси на континента.

На 7 юли 1877 г. се прехвърляме на родна земя, когато Руско-турската (за нас българите – „Освободителна“) война е в разгара си. Най-предният отряд от руската армия, начело със засукалия юнашкия си бял мустак генерал Гурко влиза в Търново.

Оставаме на родна земя – 7 юли 1879 г. е датата, на която се създават първите контролно-пропускателни пунктове и буквално митници по границите на Княжество България.

7 юли 1926 г., още сме в България, когато Румънското правителство решава и нагло си обявява в Южна Добруджа обсадно положение и започва инвазия – вкарва редовна армия в областта.

На 7 юли 1928 г. по лична заповед и инструкции на воеводата Иван Михайлов (останал за историята като Ванче Михайлов) е ликвидиран неговият бивш съратник и „македонски воевода“ генерал Александър Протогеров.

На 7 юли 1941 г. в ход са ходовете на Втората световна война, когато модерно въоръжени армейски части на САЩ се разполагат в Исландия и този ход на „шахматната дъска“ спира инвазията на Нацистка Германия на острова.

Борис Бекер, отблясъциНа 7 юли 1985 г. феноменалният риж 17-годишен тенисист Борис Бекер (на снимката) става най-младият шампион за цялата история на турнира Уимбълдън.

Честит Европейски ден на шоколада. На 7 юли 1550 г. от Америка в Испания пристига първата партида шоколад. Весели слънчеви зайчета на историята, които се вълнуват повече на Шоколадовият празник, отколкото на Нова година, напомнят, че ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Наричали са го „скромно“ – храната на боговете.

На 7 юли 2007 г. на всеки от континентите се провеждат серия от концерти, с надслов „Live Earth“, посветени на съхраняването на Земята. Лично за мен най-готиното беше, че любимите ми Пинк Флойд се събраха в оригинален състав заровили „томахавките“ и зарадваха милионите си верни фенове.

Честит рожден ден на любимият ми бръмбар Ринго Стар! Велик, велик, велик Ринго, Ринго обичамe те!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg