„Плаващите кейове“ – унижение за България ли?!

0

Кой не ги е посетил или поне не е чувал за тях?

Има ли някой българин,  който да не е чувал нищо и за техния автор – Христо Явашев или световноизвестният Кристо?

Знаете ли кой е Христо Владимиров Явашев, всъщност?

Попаднах точно преди няколко минути на покъртително заглавие в статия на онлайн сайт, че Христо Явашев е унижил България. Сериозно ли?!

„Едната България е съставена предимно от свестни и работливи люде, гледащи да си изкарват прехраната и да живеят нормално. Другата е съставена предимно от некадърни, корумпирани и откровено мързеливи хора, които се опитват всячески да прикриват своите кражби и некомпетентност.” – Христо Явашев

Hristo Javashev

Истината боли. Особено, когато е казана от човек, отдавна превъзмогнал всичко, което дърпа назад или спира таланта, идеите и мечтите. Или живота.

Христо Владимиров Явашев всъщност е американски художник и скулптор от български произход от разградски род. И до там спираме с всичко българско. За какво унижение на България говорим, де факто? С какво точно България е допринесла за световната слава на артиста? Освен с българските гени на Кристо. Първите седем години, казват, са най-важни. Да, така е! Важно е семейството, от което произхождаш, важно е образованието, важни са житейските уроци, които получаваш, докато започнеш да се осъзнаваш, но нямаш ли амбиции и идеи, нищо няма да те доведе до личния и житейски успех. За каква точно болка и унижение към България се говори, когато човек е успял да се реализира професионално извън границите на страната, от която са корените му?

maxim behar4

„Плаващите кейове“ е последният проект на световноизвестния Кристо, чийто край бе поставен на 3 юли 2016г. Сигнално-оранжевите плаващи върху повърхността на водите на италианското езеро „Лаго д’Изео” кейове, позволиха на повече от 1,2 милиона човека да се почувстват почти като Христос, ходещ върху повърхността на Галилейско море. Единствената разлика бе в чистотата на душите им и религиозното чудо, случило се преди доста векове.

jesus Galilea sea

Въпросната статия изтъква факта, че Кристо се е бръкнал с над 15 милиона евро в личния джоб, за да ощастливи тези над 1,2 милиона човешки души и да им даде възможността да се почувстват като съвременния Иисус, ходещ по вода, докато видиш ли българският проект „Квадрат 500” не бил събрал толкова много „вЕрващи”, които да го посетят … Тук изобщо не опираме нито до вяра, нито до талант, а до идея, която маркетингово ще бъде печеливша. Щом ще се говори за пари…

В заключение просто ще си кажа мнението. Обичам всичко българско и родно, любя, тача и милея за него. Но когато дойде този ден, когато ще се почувствам ограничена да се развивам, да преследвам целите и мечтите си, когато все повече виждам как културата все повече липсва в ежедневните обноски на хората, дори тази най-базова култура, не – не бих могла да изолирам децата си от нея, които живеят редовия живот като всички нас, като всички български деца, но … определено ще се замисля как да спра това и да им осигуря по-добро бъдеще, в което ще имат шанса да постигнат, каквото сами успеят. И тогава българската препратка ще бъде само едни корени, едно детство в България, лишено от култура и развитие.

Кристо не унижи България. България сама го прави.

Време е да променим това.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg