Отблясъци – 8 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

8 юни

Директно на френска вълна – 8 юни 1794 г. чрез изключително пищни тържества в цяла Франция, един от най-известните лидери на Френската революция, известен сред поддръжниците си като „Неподкупния“ – Робеспиер институционализира новата държавна религия на Френската революция, това е – Култът към Върховното същество. Робеспиер, не си поплювал, ами директно заплюл терминът „Бог“ вадейки го от експлоатация. Буквално ритуалните тържества в чест на новия Култ към разума се изразявали в организирана пропаганда чрез театрални и артистични представления, барабар с много масови обществени халтури и прояви. В Париж, пред олтара на християнството – катедралата Нотр Дам, новият култ бил засвидетелстван с акт на оскверняване и поругаване на християнския храм. И последен от тези исторически отблясъци – главен супервайзър и даващ яко зор за организациите на празненствата в чест на Върховното същество заменило стария Бог в Прованс, бил бъдещият жесток префект на Наполеоновата тайна полиция и неговото име е… Жозеф Фуше.

На 8 юни 1869 г. американецът Ив Макгафи пръв може да се похвали, че е „пуснал една прахосмукачка“ – точно така, изобретява я и веднага я патентова. Хвала!

Ив Макгафи патентова прахосмукачката на 8 юни 1969

На 8 юни 1942 г. едни малки подли японски подводнички и самолетчета атакуват вероломно Австралия. Война е – втора световна и япончетата знаят и ползват клишето, че „в любовта и на война всичкo е позволено“.

На 8 юни 1949 г. излиза първото сериозно като инфаркт предупреждение към човечеството за идването и контрола от „Биг брадър“ – да, публикуван е романът „1984“ на Джордж Оруел (на заглавната снимка). Романът е наричан често „антиутопия“, дори и днес. Помислете пак, ако е останало с какво! Предупреждението на Оруел е пророчески точно – в тази „антиутопия“ вече отдавна буквално живеем забили овчи поглед в „умния си телефон“. Не ме гледайте със зейнала паст, а пресметнете колко камери и микрофони носите със себе си! Какво? И батерията не се маха, хм – да, това означава че микрофони и камери предават постоянно, а местоположението Ви е ясно във всеки един миг. Къде можем да мръднем навън, без да ни предават нонстоп онлайн хиляди видими и хиляди скрити камери? А? То за сигурност ли? Ок, продължавайте да пускате SMS-и в Биг брадър за Вашия фаворит, хапвайте и пийвайте „битова химия“ и имитационни продукти и вярвайте, че всичко „По света и у нас“ е наред!

„Е, нейсе“, на 8 юни 1953 г. американския върховен съд, начело със съдии явно родственици на Линкълн постановява, че във всички ресторанти, лавки и други будки с навеси за бързо или бавно хранене в окръг Колумбия не могат вече да отказват да се сервира на чернокожи. Така че влиза „негърчето“ сам или с компания, казваш учтиво като немски оберкелнер: „Добър ден, господине! Какво ще обичате? Да Ви предложим специалитета на заведението?“ Не ми се мисли само готвачите и тези от „студената кухня“ какво правят с блюдата преди да се сервират, моля Ви се – „плюенето в чинията“ е „най-малката изненада“.

На 8 юни 1965 г. Народната ни република тогава България и Полша подписват яката спогодба за премахване на визите и развитие на туризма. Баща ми още си пази слънчевите очила с огледалните стъкла, които поляците продаваха на Слънчев бряг, че и аз си ги нося понякога – класика, за която няма демоде!

На 8 юни 1973 г. Генерал Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, след като е управлявал 34 години. А дали някой е пял в хор „34 години стигат, стигат – времето е наше!“?

Генерал Франко, Бланко, Отблясъци

На 8 юни 1984 г. хомосексуалността става законна в австралийския щат Нови Южен Уелс. Честито, мъжкари!

На 8 юни 632 г. великият пророк на Исляма Мохамед се възнася към небето, буквално през една скала и оставя дупка в нея, която днес е обект на поклонение.

8 юни е Световен ден на океаните, за които знаем няма и 5 %, буквално, а по някои наУчни филми казват „и 2% едва знаем и сме изследвали“, ама хайде да е „5“, не че и това е престижно, ама да „продължаваме напред“! Нямаме си и идея, какво крият дълбините, а на Марс сме се засили да пращаме хора и то без помощта на великия режисьор Стенли Кубрик.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg