Отблясъци – 5 юли

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

5 юли

На 5 юли 1811 г. явно прословутият 4 юли – „Ден на независимостта“ е „провлачил крак“ и в резултат, разбира се на „Войната за независимост“ на смелите „курасони“ от испанските колонии в Америка – Венецуела получава абсолютна независимост. Честито!

5 юли 1865 г. е рожденият ден на „Армията на спасението“ (а колко готино звучи – „Армия на спасението“). Това е един от историческите отблясъци, защото англичанинът мистър Уилям Бут създава в Лондон „Християнската мисия“. После е преименувана в „Армия на спасението“. Учението й, разбира се, е основано на светата Библия – безусловна любов към Бога и топлокръвна грижа за човека. Днес има подразделения в 121 страни. Полувоенната благотворителна структура и до днес е насочила хуманитарната си дейност сред най-ниската класа на земното общество, търсейки по всякакъв начин да победи глада, бедността и социалната несправедливост. Бойната задача на Армията на спасението е да донесе наистина спасение на нуждаещите се като задоволява техните както материални, така и духовни потребности, без оглед на възраст, пол или раса.

На 5 юли през 1884 г. няма кой да каже нещо на Германия и тя нагло си превръща Камерун в своя колония, която да изсмуква.

5 юли 1943 г. Втората световна война клокочи в адски пламъци и започва „Битката при Курск“, за да отблясне като най-голямата и зрелищна танкова битка в историята.

Директно се прехвърляме на 5 юли 1946 г. за нещо много по-приятно от това да гледаш как танкове се взривяват един друг. Датата е белязана от фамозното модно ревю в Париж, когато са представени първите секси бикини. Едно палаво слънчево зайче на историята разяснява защо са наречени БИКИНИ – кръстени са на необитавания атол Бикини, намиращ се в Тихия океан – част от Маршаловите острови, където „хамериканците“ до скоро са провеждали опити с ядрено оръжие. Нещо интересно – атолът Бикини се състои от 23 острова и до 1958 г. САЩ правят 23 ядрени опита. И какво общо има това със секси бикините, явно трябва да ни каже не слънчево зайче, а коте?!

5 юли 1954 г. е дата двойно щастлива за бъдещия Крал на рока – по радиото са излъчени първите записи на Елвис Пресли – песните That’s All Right (Mama) и Blue Moon of Kentucky. И буквално „5 юли“ се смята за рожден ден на рок-енд-рола.

На 5 юли 1975 г. островната държава Кабо Верде известна и като Зелени нос в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка придобива най-после пълна независимост от Португалия. Честито!

На 5 юли през 1977 г. в Пакистан е извършен класически военен преврат – на генерал Мохамед Зия Ул Хак му прекипява и сваля правителството на първия, директно избран от народа министър-председател Зулфикар Али Бхуто, който разбира се е арестуван и „без да му четат вестник“ го и бесят.

На 5 юли 1994 г. в Китай най-после е забранена експлоатацията на детски труд. 1994 г., е „по-добре късно, отколкото никога“! Макар че все си мисля, че това е „само за очи“. Кой мислите ни шие марковите маратонки и анцузи?

На 5 юли през 1996 г. цялото новинарско войнство ни проглуши ушите, че в Розлинския институт в Шотландия е родена овца на име Доли (кръстена на цицорестата кънтри певица Доли Партън), която е първият бозайник успешно клониран от клетки.

5 юли 2000 г. Европейският парламент спира за малко да е  ЕвроГЕЙски и гласува България да бъде извадена от негативния визов списък на Шенгенското споразумение.

5 юли в България е „Празник на служителите на МВР“… Спокойно, не обичам клишетата и няма да Ви поздравя с „Родната полиция ни пази“ на потен Веско мАринов. Наздраве и повече „сухо“!

Уважаеми, 5 юли е празник в Чехия и Словакия по случай пристигането на Кирил и Методий във Велика Моравия (група слънчеви зайчета на историята се кълнят, че е било 863 г.).

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg