Отблясъци – 30 май

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

30 май

Жана Дарк, Отблясъци, delo.bgНа 30 май 1431 г. в френското градче от селски тип Руан, мръсна сган и прогнила аристокрация се е събрала за сеира да гледа как църквата ще изгори на клада едно 19-годишно момиче. Това е Орлеанската дева Жана д’Арк, днес национална героиня на Франция и светица на римокатолическата църква. Хм, светица – да изгори, за да свети! Бързи исторически отблясъци – Жана е типично селско момиче, от което на всички селяни им втръснало до полуда да им повтаря, че е напътствана от Бог и трябва да я слушат. В крайна сметка цялата френската армия се връзва на акъла на девствената Жана, която в железни доспехи и меч ги води успешно в няколко важни битки по време на така наречената Стогодишната война, в следствие, на което буквално слага царската корона на педе*астичния Шарл VII. Пленена, продадена, съдена и изгорена от църквата. Няма и 25 години след кладата и папа Каликст III я признава за невинна, да, сетила се Мара да се побара и с гузна съвест я провъзгласява за мъченица, а през 1909 г. е обявена и за блажена и логично през 1920 г. е канонизирана. И хоп – католическата църква с чисти като измитите ръце на Пилат Понтийски! И оттогава освен „Наполеоновци“ има и хиляди преродени „Жанадаркини“, които, за да „променят света“, първо трябва да избягат от психиатрията.

На 30 май 1876 г., точно така – Априлското въстание! Стоян Заимов събира и другите ръководителите на Трети революционен окръг във врачанската църква „Възнесение“, и сформират малка чета. Да, малка, защото и тогава както сега „не народ ами мърша“ и обявяват въстанието. По същото време на Милин камък, четата на Христо Ботев води ожесточена битка с кръвожаден башибозук и стотина турчуля редовен аскер. Загубите на резняците са по-големи благодарение на по-стратегическата позиция на четниците, но в крайна сметка днес на Милин камък лежат костите на над двадесет Ботеви четници, отдали живота си, за да има отново на географската карта страна наречена България.

Линкълн, отблясъциНа 30 май 1922 г. във Вашингтон е открит Мемориал на Ейбрахам Линкълн или Ейб Линкълн, популярен също и с прякорите си Честния Ейб, Ковачът на огради и най-вече Великият освободител. Мистър Линкълн е републиканец и е шестнадесетият президент на САЩ. Той повече от твърдо се противопоставя с всички средства на робството и негрите да се третират като добитък. Преди церемонията по встъпването му в длъжност седем южни щати се рязко се отцепват от САЩ и формират Конфедеративните американски щати, именно това разпалва Американската гражданска война. Линкълн въпреки миротворството си, е бил принуден лично да направлява военните действия и така води силите на Съюза до победа над Конфедерацията, която просто си е искала да си има винаги на разположение роби. Хора, които подобно на роботи да изпълняват всички прищевки на господарите си, „какво толкова“.

На 30 май 1966 г. официално над 300 самолета на САЩ бомбардират Северен Виетнам обилно и мощно с демокрация.

30 май 1968 г. е култова дата за всички Бийтълс меломани. Бръмбарите влизат в студио да запишат своя „Бял албум“.

На 30 май 1778 г. едно мъдро сърце спира да бие за винаги, то е на великия ум Волтер, отбляснал завинаги в историята като гениален френски философ. И да искате и да не искате, сега ще Ви припомня няколко мои любими цитата от Волтер:

Бог е комедиант, играещ пред публика, която е твърде уплашена, за да се смее;

Да вярваш в Бог е невъзможно, но да не вярваш в Него – абсурдно;

Когато стане въпрос за пари, всички сме от една религия.

Днес едно слънчево зайче на историята ме заслепява с Международния ден на предизвикателството, празнувайте го така „Както Ви се хареса“, но например предизвикайте се поне един ден да не мрънкате и да не занимавате околните с глупостите си!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg