Отблясъци – 24 март

0

„Отблясъци“ е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 24 март 1882 г. професорът от Берлинския университет и един от бащите на микробиологията д-р Робърт Кох обявява, че най-после е открил причинителя на туберкулозата – Mycobacterium tuberculosis. Но пак няма угодия, защото разгневил тогавашните „еко-активисти“, защото използвал бая животни за опити с болестотворни микроби. Oтговор на много тревожния, тъжен и зловещ въпрос – „На кое място в света е днес България по болни от туберкулоза?“ може сами да потърсите и откриете в Google.

На 24 март 1900 г. започва строителството на Нюйоркското метро. „Въй, смятай!“

На 24 март 1921 г. цар Борис III отменя задължителната наборната военна служба и стартира новата платена доброволческа служба на войнишкия състав.

отблясъци, ГърцияНа 24 март 1923 г. надули на макс Epimeno.mp3 гърчолята празнуват „Честита република Гърция“. Ами, евала Елада!

На 24 март 1989 г. край водите на Аляска супертанкера „Ексон Валдес“ в следствие на малоумие и авария взети заедно изтичат повече от 240 000 барела суров петрол и кандидатстват в рекордите на Гинес за една от най-големите в човешката история еко катастрофи.

На 24 март 1999 г. САЩ прикрити зад паравана НАТО предприемат смъртоносни въздушни действия срещу Югославия и така и тези малоумници влизат в „Гинес“ като – първата атака и сеене на смъртоносна ДЕМОНкрация на НАТО над суверенна държава. Прима патрЕота Слави със свитата си пяха със сълзи в очи на центъра на София в защита на клетите братя сърби, което не попречи на огромната му тиква скоро след това да „пее“ във възхвала на НАТО на същото място където масово се снимаха засмени докато „плачеха за воеводата – капетанууу“. Бях и двата концерта. Дотогава наистина обичах и вярвах в Слави Трифонов, така както продължавам да обичам Август Попов и Влади Въргала. Основно същата осъзната или неосъзната болна носталгия за онзи Слави и за онези по-лесни времена и големи сини надежди е тази, която напълни залата и стадиона за концерта му. За всеки, който познава поне малко „Психология на тълпата“ може да… айде друг път може би в друг отблясък.

24 март – честит рожден ден на прекрасната актриса Лара Флин Бойл!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg