7 храни, които стимулират мозъка

0

Дайте правилните храни на сивите мозъчни клетки за по-добра концентрация, за по-силна памет, за по-бързо мислене! Ето 7 продукта, с които може да го направите успешно:

Орехи

храни за мозъкаТе преди всичко са „убийци“ на стреса и засилват концентрацията.

В тях се съдържат много важните витамини от група В, Омега-3 мастни киселини и веществото холин, което стимулира нервните трансмитери.

Така че орехите са и идеалната храна за мозъка, особено преди изпити!

Къри

Тази индийска смес от различни подправки не само прави ястията по-вкусни, но и с помощта на веществото куркумин, което съдържа, спомага организъм ни да образува вещества, стимулиращи мозъка и предпазващи го от Алцхаймер.

Овесени ядки

Във Великобритания от векове употребяват за закуска топлата овесена каша. Тя дава сила и е много засищаща. Освен това овесените ядки са отлична храна за мозъка – съдържа допамин, който ни прави по-концентрирани и разгражда стреса.

Гинко билоба

Екстрактите от гинко билоба засилват концентрацията, помагат ни да работим по-добре и улесняват транспортирането на кислород в кръвта. Освен това гинко билобата стимулира мозъка и пречи да забравяме лесно.

Вода

Нашият мозък е работоспособен само когато получава от най-важното си „гориво“ – водата. Тя дава сила и стимулира сивите клетки. Така че ето правилото: пийте по 2 литра вода на ден, разделено на няколко пъти. Така мозъкът Ви ще бъде винаги във форма.

Черни боровинки

храни за мозъкаМалките „сини топчета“ са едни от най-силните антиоксиданти, които „улавят“ свободните радикали и така предпазват мозъка.

Чрез съдържащия се в боровинките антоциан, който е силен антиоксидант, те са храна за мозъка и стимулират нашата способност да мислим.

 

Риба

Това е най-добрата храна за мозъка, тъй като в нея има много Омега-3 мастни киселини, които го подхранват и помагат срещу депресиите. Два или три пъти в седмицата трябва непременно да консумираме по-мазни риби като сьомга, риба тон или херинга.

И още за полезните храни:

храни за мозъка10 храни, които забавят стареенето при мъжете

 

храни за мозъка10 храни за хора над 40

 

храни за мозъкаНай-вредните съчетания на хранителни продукти

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg