Отблясъци – 22 март

0

Еленко Ангелов и рубриката „Отблясъци“ за delo.bg:

Днес 22 март вече отбляснаха двойните експлозии от 9 сутринта на летището „Завентем” в Брюксел. Следя всички световните агенции, които предават за загинали и вече е факт 4 степен (най-висока) за опасност. Няколко медии съобщават, че според свидетели непосредствено преди експлозиите са се чували викове на арабски. Няма Бог на Любовта, който да иска това от последователи си!

А ето и малко „Отблясъци“ от историята:

На 22 март 1312 г. влиза в историята с историческия отблясък от френското градче от селски тип Виен, където формално или не, но е ликвидиран Орденът на Тамплиерите. От трибуната на delo.bg отново като един вид „отворено писмо“ питам българските ордени (да, поразцепени са) на Тамплиерите, в които членуват много известни политици, артисти, бизнесмени и културтрегери:

Уважаеми рицари, кога най-после ще обявите война на Ислямска държава?

На 22 март 1518 г. мореплавателят Фернандо Магелан е одобрен по европейска програма „Велики географски открития“ и получава субсидия от крал Карлос I, която усвоява успешно.

На 22 март 1873 г. в Пуерто Рико категорично е забранено робството. Днес е с население близо 4 милиона души. Сигурен съм, че мнозина от вас сега ще научат, че всъщност статутът на острова е свободно присъединила се държава към САЩ. Върховната власт принадлежи на конгреса на САЩ, но територията има собствено самоуправление. През 2000 г. Бил Клинтън, да ония палавник с пурата и стажантката, прави така, че пуерториканците да имат право на самоопределение – да закрепят този си „ни рак – ни риба“ статут, да станат официален щат на САЩ или да получат независимост. Чудят се май още и те.

На 22 март 1882 г. група импотентни конгресмени в САЩ дават „мило и драго“ и в крайна сметка забраняват многоженството.

На 22 март 1895 г. бащите на съвременното кино братя Люмиер прожектират първия филм с времетраене 46 секунди. Да, колкото да сдъвкаш една шепа топли пуканки, но пък после се фукаш, че си гледал „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време“.

На 22 март 1922 г. славна и вековна Персия се преименува на Иран, но и до ден днешен на килимите ние си им казваме „персийски“, а не „ирански“, нали? Или пък да кажеш, че имаш иранска котка, друго си е „персийка“.

На 22 март 1904 г. лондонският вестник „Илюстрейтид мирър“ за първи път публикувана цветна снимка. Тук ви изненадах, нали – 1904 г. „цветно фото“, а?

На 22 март 1942 г. цар Борис III (за стратега от Мировяне – „Борис Три“) и Адолф Хитлер пият турско кафе с френски коняк. На срещата Фюрерът се увива като млада лоза около Фердинадов и настоява България да си поеме допълнителните ангажименти в Югославия. Нашият мръдва до тоалетна и Адолф се колебае дали да не му сипе тайно нещо в чашата. Ок, разколебава се, но на рандевуто им във Волфсшанце, Източна Прусия, на 14 август 1943 г. със сигурност Фюрерът слага нещо отровно в чашата на българския цар, който две седмици след това предава богу дух, след типичните за отравяне симптоми.

На 22 март 1966 г. е създадена Международната Федерация по Таекуон-до в Сеул. Трите звучни корейски срички „Таекуон-До” по реда си значат:

„Тае“ – буквално пета, изпълнение на удари с крака или в скок, нещо като „шамари с крак“.

„Куон“ – юмрук, в смисъла на нанасяне на удари с ръка и буквално чупене с ръка.

„До“ – означаващо нещо духовно в смисъла на изкуство и пътя.

И само вметка, за тези, които не знаят, че „Оригами“ не е техника за оригване, друго е, ама в друг отблясък!

Създател и разработчик на бойната техника е генерал Чой Хонг Хи, който съчетава Карате (е какво друго, ако не карате и да е толкова ефективно) с принципите на физиката и биомеханиката. В България от късен соц до днес бойното изкуство множи своите последователи.

На 22 март 1995 г. космонавтът Валери Поляков се завръща, след 437 денонощия и 18 часа престой и бачкане в космоса, като с това поставя и абсолютен рекорд. Разбира се, че е  Герой на Съветския съюз и съответно и Герой на Русия. Според едно слънчево зайче на историята, първата му работа на Валерката на земята след кацането му била да се затвори за един уикенд с 20 касети немско хард порно.

22 март от 1992 г. ООН обяви, че е „Световен ден на водата“.

Всеки 22 март членовете и членките на „Бялото братство“ празнуват пролетното равноденствие по бели роби, а по-извисените от тях продължават да се опитват да ходят по вода, ей така, за разкош.

22 март, България, честита ПЪРВА ПРОЛЕТ! Днес може да се напиете като казак и ще имате извинение – днес в Казахстан се празнува казашката Нова година!

22 мартЧестита Нова Година и на 1,112 милиарда индийци, които празнуват заедно с казаците! Мале, хора това са много пиратки, много мандарини, много нещо!

Честит рожден ден на бате Ивчо! Здравей, хубавей, богатей и генералей! (платено съобщение)

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg