Поне 30 са жертвите и над 200 ранените след терористичната атака в Брюксел

0

Две експлозии на летище „Завентем“ и една на метростанция „Мелбек“ разтресоха Брюксел. Загиналите са най-малко 30, а ранените над 200.

Очевидци на взривовете на летището разказват, че първият е избухнал малко преди 8:00 часа в залата за заминаващи, която е едно от най-оживените места на аерогарата в този момент от деня.

„Бях в залата за заминаващи, когато чух първата експлозия в 7:45. Хората започнаха да бягат към изхода. След малко имаше втора експлозия. Парчета от тавана започнаха да падат. Хората се паникьосаха. Сега всичко е спокойно. Видях няколко ранени“,

разказва една от пътничките на летището Мари-Одил пред белгийското издание „Ла Либре“.

„Чух сградата как се движи. Имаше прах и пушек. Отидох към мястото, откъдето се чу експлозията и видях хората да излизат от там стреснати и шокирани“,

предаде кореспондентът на „Скай нюз“ Алекс Роси.

Междувременно Франс 2 съобщи, че нов взрив е избухнал на метростанция „Шуман“, която се намира в квартала на европейските институции, в непосредствена близост до входа на Европейската комисия. Впоследствие местните медии цитираха екипите на метрото в Брюксел, според които експлозията е избухнала на метростанция „Мелбек“. Въпреки това и тя, и „Шуман“ са затворени.

raneni

Заплахата за сигурността в Белгия е вдигната на максималното четвърто ниво в цялата страна и ще продължи поне до сряда сутрин, съобщи агенция „Белга“, позовавайки се на вътрешното министерство.

Междувременно стана ясно, че още една невзривена бомба е открита в залата за заминаващи на летището в белгийската столица.

В кореспонденциите се цитират експерти по сигурността, които смятат, че серията атаки тази сутрин са възможно отмъщение за ареста на един от главните организатори на парижките атентати преди няколко дни, както и опит да се покаже, че клетките на терористите не спят и са в готовност да ударят всеки ден.

atentat_raneni

Белгийските власти търсят мъжа, чиято снимка бе разпространена днес като заподозрян за атентата на брюкселското летище „Завентем“, предаде Ройтерс. Снимката е от камерите за наблюдение. Мъжът, с шапка и светло яке, върви с още двама заподозрени, облечени в черно, за които се предполага, че са се взривили тази сутрин и са убили най-малкото 10 души.

Атентат
Двамата тъмнокоси мъже бутат колички за багаж, в които има черни куфари. На кадъра се вижда, че и двамата имат черна ръкавица само на лявата ръка, отбелязва Франс прес.
Според цитирани от ТАСС медии е възможно терористите да са оставили лявата си ръка свободна, за да задействат взривни устройства.
На пресконференция федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льов каза, че активно се издирва мъжът с шапката и светлата дреха.
В цялата страна се извършват полицейски операции. Полицията призова гражданите да съобщят, ако имат информация за издирвания.
По-късно правителствен източник съобщи, че третият заподозрян е бил видян да тича, напускайки сградата на летището.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg