Отблясъци – 18 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

18 юни

Жана Дарк, Отблясъци, delo.bgНа 18 юни 1429 г. бронирани като „средновековни танкове“ франсета, които се водят изцяло по акъла на едно девствено момиче, което комуникира постоянно с Господ, да за „Орлеанската дева“ Жана д’Арк под чието командване основната английска армия е разгромена и направена за смях в Битката при Пате. Именно този от историческите отблясъци – победата на Жана д‘Арк и компания, обръща хода на Стогодишната война.

На 18 юни 1583 г. няколко исторически отблясъци свидетелстват, че именно в Лондон е извършена първата Застраховка Живот. И пак те ни карат да се замислим, защо у нас се казва – „за страх“ – застраховка, а на английски се казва „за сигурност“ в превод на „иншуранс“ или „за всеки случай“, както народно можем да го преведем. Просто вметка!

На 18 юни 1812 г. Конгресът на САЩ приема декларация, с която обявяват война на Обединеното кралство, да САЩ срещу Великобритания!

18 юни 1815 г. е най-каръшкият ден в живота на дребничкия Бонапарт и най-проклинатият. Конкретно – в Битката при Ватерло Наполеон I „няма-няма“ претърпява окончателно поражение, което супер логично довежда като плочки на падащо домино до неговата повторна и окончателна абдикация от френския престол. Това е последната битка на Наполеон I, слагаща край и на титлата му – император на Франция и „марш пак на заточение“ на остров Елба.

Георги Раковски, ОтблясъциНа тази фатална дата за Наполеон – 18 юни 1854 г. българският революционер и идеолог за свобода на българския народ Георги Раковски напуска в пълна тайна Цариград и застава начело на четата си отправяйки се към Стара планина. Ако днес има останали истински българи – наследници на подобен героизъм и саможертва в името на майка България, повтарям – „в пълна тайна“, да без излишно перчене и празни закани по телевизии и социални мрежи и камо ли удари с юмрук по масата след две ракии, тайно и подмолно – сеч на родните и чужди изедници!

На 18 юни 1903 г. за радост и до днес на всички любители на автомобилните състезания и високи скорости в Сан Франциско е даден старта на първото автомобилно рали от западния до източния бряг, което завършва след 3 месеца в Ню Йорк. Разбира се, много ясно, че хазартът – залаганията, са в основата и до днес във всички ралита, това е единственото, което ще изи‘коментирам.

На 18 юни 1940 г. отеква във времето историческия отблясък съхранил за историята обръщението към френския народ на Шарл де Гол във връзка с нацистката окупация на Франция, в което той призовава всички патриоти да подкрепят Френската съпротива. Да, любимият ни сериал „Ало, ало“, може да се смята и донякъде и за документален

На 18 юни 1946 г. Италия е провъзгласена за република след референдум, на същата дата 18 юни, но през 1953 г. Египет свалят монархията и е установена република, и пак на 18 юни, но през 1989 г. Бирма официално приема новото си име Мианмар.

18 юни 1967 г. е паметен ден за всички рок маниаци – САЩ, Калифорния, музикалният фестивал в Монтерей, напушеният китарен гений Джими Хендрикс подпалва китарата си (на заглавната снимка).

На 18 юни 2001 г. с дежурната си работна широка усмивка кметът на София Стефан Софиянски, подкрепен плътно от Евгений Бакърджиев, искат оставката на Иван Костов, като лидер на СДС, заради тежката изборна загуба… срещу дедо Мони. Костов, буквално онемява и не говори години наред, но за съжаление не след дълго отново ще изпълзи и засъска.

18 юни си е „марков ден“, защото е Световен ден на филателията. На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация на всички вманиачени колекционери на пощенски марки.

На датата 18 юни 1882 г. се ражда вожда на БКП Георги Димитров, а на същата дата 18 юни сър Пол Маккартни, къносал косичката и изпънал яко бръчки продължава да черпи за рожден ден!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg