Отблясъци – 17 март

0

Отблясъци“ е рубрика на психолога Еленко Ангелов, в която заедно гледаме слънчевите зайчета на историята.

На 17 март 624 г. в град Мека пророкът Мохамед удържа твърда победа над своите опоненти, която е и ключова за племето Курейши, от което произлиза и той – основоположникът на исляма. Ако тук сега чете Курейшо си сваля очилата със замах. 🙂 Курейшите буквално през 6 век установяват тотален контрол над Мека и нека ислямската история започне сега! Традиция от тогава до днес различните родове там да се претрепват нон-стоп. Прижеве Мохамед е от клана Бану Хашим, където парадоксално повечето висши и нисши членове на племето са мега враждебно настроени към исляма. Това принуждава самия велик пророк Мохамед да пали гуми към Медина, както и повечето мюсюлманите, които са му се вързали на ченалингите с всевишния бог в пещерата, да зададат в джипиесите си посока към Етиопия. В основата на разцеплението на исляма на сунизъм и шиизъм и кървавата им разпра за една малка подробност относно божествеността на зетя на „Мемед расте ли пишката“, която продължава и до днес, по-подробно в друг отблясък тук.

На 17 март 1229 г. ъпдейтът на бронираната армия на кръстоносците от шестата версия на кръстоносните походи  навлиза и се инсталира в Йерусалим.

На 17 март 1845 г. Англия първа патентова ластика „ема-еса-са“ .

Ван Гог, Слънчогледите, Еленко АнгеловНа 17 март 1901 г. 11 години след самоубийство на нидерландския само 37-годишен завалия художник Винсент ван Гог се късат билетчета за изложбата-фурор на 71 негови картини в Париж. Приживе, „много завист – много злоба“ и пълно игнориране от колегите му и общество, докарало остро психиатрично заболяване на Винсент. Но след въпросната изложба славата му и до днес не отшумява. Трябва да задълбая другия път да проверя дали собственикът на галерията дали не е евреин. Винсент е обявен единодушно за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство, знам, че всички знаете една от най-известните му творби – „Слънчогледите“.

На 17 март 1931 г. американският щат Невада легализира хазарта. Освен тук да Ви препоръчам да гледате филма „Бъгси“ за едноименния мафиот изигран брилянтно Уорън Бийти, за да си сглобите сами пъзела. Ще Ви вметна само, че ХАЗАРД в превод означава – ОПАСНОСТ. И да няма после мрънкане и ред сополи, че хазартът води на гости нагли форми на зависимост, разорение и саморазрушение. Само за протокола, от delo.bg потвърждаваме, че според световната статистика хвърлянето на зарчета е най-древната хазартна игра, която е популярна и до днес.

На 17 март през 1951 г. е издаден указ на Президиума на Народното събрание на Народна република България за всенародна безплатна медицинска помощ. Повтаряме – БЕЗПЛАТНА! Каза ни бай Тошо, че „със свещ ще го дирим“ ама…

На 17 март 1965 г. е създаден Съюзът на архитектите в България! ОК, честито зидари висшисти, но защо всички се натискате да сте „извисени“ Масоняги и Обороторянци?

На 17 март през клетата-клета-трижди-проклета 1991 г. служебното правителство на „за бога братя не купувайте“ Димитър Попов подписва първо споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), фонд познат на повечето будни и самостоятелно образоващи се хора като Икономически убиец № 1 в света.

На 17 март 1938 г. с бели цвички се ражда най-великият балетист Рудолф Нуреев.

Кърт Ръсел, Еленко АнгеловНа 17 март 1951 г. се ражда най-нафуканият американски актьор Кърт Ръсел (на снимката), който играе отлично образи на груби мъжаги, които в хор биха казали на горния руски балетист:

„Ше та bleeeeeeeep та ще фръкнеш!“

На 17 март 2007 г. загубихме в нелепа катастрофа на „Цариградско шосе“ уникалния чешит и творчески гений Емил Трифонов, познат на всички като Кембълът (винаги с пълен член). Емо със сигурност щеше да се залее от смях на горната ми просташка смешка, която посвещавам на него. КембълЪТ беше изпреварил със столетие времето си. Радвам се, че приживе имах възможност да пия по бира до каса-две с него в рокаджийския тогава клуб „Библиотеката“ и да ми споделя новите си непубликувани и до днес стихове. Кембълче, знам, че горе в Рая си умираш от смях, гледайки ни днес как търпим това, което ни пробутват за модйерна тупца-тупца-тупца-пиу-пиууу-тупца-тупца „музика“, пробиваща диафрагми и убиваща и без това малкото останали на щат мозъчни клетки… Да, в клетки с решетки ми идва да набутам доста често Топ-10 на всички родни и световни диджеи, които ми се защитават: „Стига бе Еленкууу, туй сига е върхъ, пуска сие навсякъдие, ко да праим и ний?!“

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg