Учени победиха болестта на Алцхаймер

0

Поредно интересно проучване проведе Центърът за генетика на невронните вериги RIKEN-MIT. Екип, ръководен от Сусуму Тонегава, е стигнал до заключение, че спомени, които изчезват при болестта на Алцхаймер, не се губят завинаги и могат да бъдат възстановени. Специалистите са използвали оптогенетика, за да могат да възстановят спомени в мозъка на болни от Алцхаймер лабораторни мишки. Учените са категорични, че изследването дава голяма надежда, че паметта може да се върне и при хората.

С изследването се доказва, че с това заболяване се засяга единствено извикването, но не формирането и съхраняването на спомени. Самата техника оптогенетика е инвазивна и включва насочване към генетично маркирани клетки на светлинни импулси.

„Това е проучване, което има за цел да тества концепция. Дори, ако изглежда, че даден спомен е изчезнал, той все още е там. Въпросът е как да го възстановим“,

коментира Сусуму, чийто екип е успял да установи, че дендритните разклонения са от голямо значение за възвръщането на спомени при мишките. По време на изследването тези разклонения са се скъсали с развиването на болестта Алцхаймер. Самите спомени са били възстановени чрез фибро-оптична стимулация. Опитните гризачи са били подложени на лек електрически шок.

Час след опитите мишките са реагирали със страх на помещението. Това се е повторило и няколко дни по-късно, но само при тези, които не страдат от болестта. Това показва, че мишките с дегенеративно състояния са забравили за помещението.

Сусуму и неговите колеги са маркирали активните при изпитването на страх мозъчни клетки с вирус. Втори такъв е бил приложен върху същите клетки за модифициране, за да могат да бъдат чувствителни към светлина.

Заключението на екипа е, че спомените изчезват със загубата на дендрити. Самите спомени, които са активирани с този метод, са изчезнали само след ден.

Учените са стимулирани растежа на дендритни разклонения със светлинни импулси и страхът от помещението се е появил и е останал в продължение на шест дни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg