Отблясъци – 16 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

16 юни

На 16 юни 1313 г. се ражда гениалният еротичен графоман Джовани Бокачо. Разбира се, че най-запомнящото се произведение на италиански писател е „Декамерон“, толкова любимо на пионерчета и комсомолци през миналия век. Абе, да му разгръщаш страниците си беше същото, както днес „хроничните мастурбатори“ тийнейджърски скролват в порно сайтовете.

16 юни 1815 г., като за последно отблясва завинаги за историята последната военна победа при Лигни на Наполеон Бонапарт. Е, така е – не може да си „все най-отгоре“ на „колелото на историята“, всичко си е на „приливи и отливи“ и да знаеш кога да спреш и „да се сапикясаш малко“, когато си на върха.

На 16 юни 1846 г. Пий IX е избран за глава на Римокатолическата църква, с което „така се загнездва“, че е рекордьор по най-дълъг период на управление на папа – „понтификат“ в историята на Римокатолическа църква.

На 16 юни 1903 г., можете да честитите рождения ден на американска мултинационална корпорация Форд Мотор – световен играч в автомобилното производство, основана от безкомпромисния Хенри Форд.

Хенри Форд, Отблясъци

На 16 юни 1913 г. започва кървавото безумие, носещо исторически отблясъци с припокриващите се имена Междусъюзническа война или Втора балканска война. Въоръженият конфликт е между България, от една страна и Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя от друга. Причина за братската война е спорът между членовете на Балканския съюз за разпределяне на земите, отнети от османците по време на Първата балканска война. Бойните действия избухват в Македония след безуспешен опит на 2-а и 4-а българска армия в нощта на 16 срещу 17 юни да изтласкат сръбските и гръцките войски от оспорваните територии. Следват много жестоки предателства и вероломства и на Букурещкия мирен договор на 28 юли майка България е принудена да отстъпи на бившите си съюзници по-голямата част от Македония, а на Румъния – Южна Добруджа, Сърбия и Гърция почти удвояват териториите си, а Османската империя си връща Източна Тракия и следва адско етническо прочистване.

Валентина Терешкова, Путин, ОтблясъциНа 16 юни 1963 г. космическата ракета „Восток 6“ е изстрелян със съветската космонавтка Валентина Терешкова на борда, която е и първата жена, летяла в Космоса.

На 16 юни 1960 г. държавата Израел се „фука на целия свят“, че е включила първият си ядрен реактор.

На 16 юни 1938 г.Българска орда“ е учредена и до днес е заклеймена като ултра националистическата и расистка организация. Тя просъществува до септември 1944 г. и според доста вълнения в социалните медии „да не се радват много разни такива като от БХК, защото не се знае, дали пък „Българска орда“ няма да възкръсне в днешно време като нацистки феникс от пепелта.

Тодор Живков, Леонид Брежнев, ОтблясъциНа 16 юни 1977 г. Леонид Брежнев е избран за държавен глава на СССР и поема цялата власт.

На 16 юни 1981 г. народното ни събрание преизбира за държавен глава и големия приятел на Брежнев – другарят Тодор Живков, е, как иначе – „нема лабаво“!

На тази дата две велики сърца сърца започват да бият в ритъм – едното през 1829 г. е на великият индиански вожд Джеронимо, а другото е на големия български любимец – Георги Парцалев.

16 юни е според мен „доста лицемерно“ отбелязан в световният календар от ЮНЕСКО като Международен ден на африканското дете.

16 юни като за финал едно жълто слънчево зайче на историята ми досажда да сме честитили и рождения ден на Симеон Борисов Фердинандов, еми, няма да има „царю честити“, и стига с това „цар“ – никога не е бил и няма да бъде за всички будни българи и вече за всички „измамени камилчета“, които му „вЕрваха“.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg