Отблясъци – 14 юни

0

Отблясъци с Машината на времето

Отблясъци е рубрика в delo.bg на психолога Еленко Ангелов, в която заедно ще гледаме слънчевите зайчета на историята

14 юни

Цар СамуилНа 14 юни през 987 г. по заповед на цар Самуил брат му Арон е екзекутиран, по обвинение в предателство – сътрудничество с византийците. След братоубийството цялата власт в България минава еднолично в ръцете на цар Самуил. Цар Самуил получава безспорни доказателства за тайните предателски преговори на брат си Арон с трижде подлият византиец Василий за сепаративен мир. Почти няма скандал между родните братя – Самуил го приключва на мига заедно с целия му род на дръвника. Пожален е само синът на Арон – Иван Владислав. За неговия живот се застъпва Самуиловият син Гавраил Радомир. Е, братовчеди са все пак и расли братски заедно. Иронията е, че през горещия август на лето 1015 г. пожаления и неблагодарен Иван Владислав убива спасителя си Гавраил Радомир по време на лов „уж инцидент с приятелски огън“ и „каква изненада само“ – заема неговото място на българския престол. Не го знаехте, нали? И аз, докато не се порових в историческите отблясъци. Иначе, какво си знаем за Самуил? Вече само онзи цар с паметника с очите като на „Зил фаровете“ в София и жестоко ослепената от византийците българска армия.

Знаме САЩНа 14 юни през 1777 г. „проектът по оперативна програма“ изготвяне на национален флаг на САЩ с 13 червени и бели хоризонтални ленти, и 13 звезди на син фон, е приет и утвърден от континенталния конгрес във Филаделфия. И като се почна едно развяване!

На 14 юни през 1919 г. е завършило успешно приключението, отбляснало в историята като извършването на първия полет над Атлантическия океан без междинно кацане (от канадското градче Сейнт Джонс, Нюфаундленд и Лабрадор, Ирландия). То е авиоДЕЛО на Британските пилоти Джон Уилям Елкок и Артър Браун.

На 14 юни през 1920 г. „няма няма“ – в Царство България е въведена Трудова повинност лично от Александър Стамболийски, който е начело на правителството. И значи, че и мъже и жени се задължават „да бачкат яко в полза роду“ – където ги прати правителството. Работят безплатно, разбира се, че и главно по строителни проекти. Следва огромно, логично обществено недоволство и след падането на Стамболийски Трудовата повинност е много ограничена и по-късно претърпява „трансформънс“ в Строителни войски, ама ако помните и те просъществуваха до 2000 г.

Строителни войски

Строителни войски

На 14 юни през 1934 г. оставаме си на родна територия – в Царство България „шат, шат и шат“ с яка наредба-закон са забранени от раз всички политическите партии.

На 14 юни през 1940 г. Втората световна война „клокочи“ като адска лава, когато романтичен Париж „ало-ало“ е окупиран от Нацистка Германия. В отговор на това „съюзниците“ стартират „Операция Ариел“… Не, не, не – не са измъчвали нацистите с реклами на прах за пране. Хм, тук някаква фройдистка асоциация направих със закачката ми за праха за пране и се сетих как Август Попов си пее рекламната песничка: „Пералнята живее по-дълго в НАЙЛОН“.

На 14 юни през 1951 г. във Вашингтон, не Ловешки окръг, а окръг Колумбия, е представен първият компютър, предназначен за масова употреба. Останалото е история, но тъкмо за нея моя приятел Влади Мартинов постоянно пита:

„Струва си човек да се замисли днес – всъщност човек ли е създал компа или компа е създал човека?“

Индекс на забранените книгиНа 14 юни 1966 г. във Ватикана папата като „сетила се Мара да се побара“ най-после отменя официално „Индекса на забранените книги“, който припомняме е въведен през 1557 г. Да, късно, ама „по-добре късно, отколкото…“

Рождениците на 14 юни

На тази дата – 14 юни са забили две големи червени комунистически и емблематични сърца – това на Димитър Благоев „Дядото“ и това на Ернесто Че Гевара.

14 юни, за рожден ден черпи и сресаният вечно като пор ту милиардер, ту милионер, а кога фалира и хилярдер – Доналд Тръмп. Наздраве, мистър Тръмп и нищо, че сте може би най-подиграваният толкова жестоко някога в американската история кандидат-президент!

Честити рожден ден и на Джак от „Изгубени“ – любимият ни американски актьор Матю Фокс. За мен лично има два вида сериали – LOST със 6-те си сезона и всички останали.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg