Диетологът Рик Хей: С тези храни и витамини ще намалите потенето в летните горещини

0

В горещините не можем да спрем потта, защото по този начин охлаждаме тялото си. Има витамини и храни обаче, които ни помагат да редуцираме количеството ѝ, за да не се чувстваме лепкави. В това е категоричен водещият британски диетолог и нутриционист Рик Хей.

Той препоръчва за намаляване на стреса в жегите прием на витамин В. Нервното напрежение образува допълнително потене. Магнезий , който е приет под всякаква форма, компенсира изгубените електролити с потта.

„В горещините е добре да намалим алкохола и кофеина и да наблегнем на плодове и зеленчуци с много вода като пъпеши и дини, краставици и репички, които се усвояват по-лесно. Богатите на магнезий храни са тъмнозелените зеленчуци, ядките и семената, а на витамин В – маята и яйчния жълтък.“

шизандраПолезна срещу горещите вълни при жените в менопауза е билката шизандра (на колажа – цветове, плодове и храст), наричана също китайски лимонник. Тя помага срещу нощно изпотяване. Активната съставка в плодчетата ѝ има защитен ефект дори срещу тежки заболявания, сред които и Алцхаймер.

Рик Хей съветва още в жегите да избягваме месото и да наблягаме на плодовете и зеленчуците. За усвояването на протеините е необходима повече енергия и това загрява допълнително тялото. Така се увеличава и потенето.

Въглехидратите също увеличават телесната температура, защото излишната глюкоза трябва да бъде изгорена. Това освобождава енергия и топлина.

Потенето се засилва от лютите и пикантни храни, тъй като стимулират метаболизма, а това загрява тялото.

Плодовете и зеленчуците в жегата охлаждат тялото, защото за смилането им не са необходими много усилия. Високото съдържание на вода и електролити в тях компенсират загубеното с потта.

как да премахнем неприятната миризма на пот от подмишниците ниКак да премахнем миризмата на пот без дезодорант

 

Кофеинът също трябва да бъде намален в горещините, тъй като е стимулант и въздейства върху централната нервна система. В малки количества обаче не се отразява върху секрецията на потните жлези.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg