Почитаме Св. Марина – покровителка на водите и здравето

0

На 17 юли почитаме Сета великомъченица Марина. Историята припомня, че тя е родена през III век в Антиохия. Била е дъщеря на езически жрец. Именно той я възпитал в идолопоклоничество.

По това време римското правителство извършвало гонения на християните. Много от тях се криели по планини и в пустините. Доста оставали в градовете, но се преобличали като просяци. Само по този начин, но пак под страх, можели да разпространяват Божието слово.

Именно от един преобразен като клошар християнин Марина, която тогава била едва 12-годишна, чула за първи път за Господа Иисуса Христа, което изпълнило сърцето й с любов към Него.

Марина искала много да бъде покръстена, но не се намерил свещеник ни в града, ни в околията, който да извърши ритуала.

Шестнайсетгодишна, девойката се изповядала смело на Олимврий – управлявал източните провинции. Тази нейна искреност станала причина Марина да бъде подложена на нечовешки изтезания.

Нейните молитви към Всевишния я удостои на кръщението й да мине през вода, навели жестокия Олимврий на мисълта да я удави. Той наредил Марина да бъде окована и да бъде хвърлена в огромен съд с вода.

Думите и пред управителя, който наредил да я изтезават, показват нейната сила и твърдост:

Св. Марина„Не мисли, че ще ме уплашиш с твоите закани! Аз съм готова на всякакви мъки и на смърт. Този, на Когото се надявам, ще ми даде сила!“

Момичето започнало да се моли на Бог да развърже нейните вериги, а желаното свето кръщение и възраждането за вечен живот да бъде именно водата.

Току приключила своята молитва, нейните окови се разкъсали. Изведнъж светлина обляла Марина. Великомъченицата запяла хвалебствена песен във водата, след което била осъдена на смърт.

От там Св. Марина е считана за покровителка на водите и здравето, а на 17 юли Созопол е избрал да почита светицата като закрилница на града.

Днес празнуват всички, които носят името на светицата – Марина, Марин, Маринела, Марчо! Бъдете честити и горди последователи на делото на Св. Марина!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg