Левски – другото име на България

0

Той е бил роден от силна майка – българка, в българско семейство в балканския град Карлово. Растял в робство и страх от поробителя, възмъжавал както всички други български момчета – по поляни и хълмове, в гори и дерета. Васил не се е различавал почти по нищо от другите свои съвременници, защото и те, както той по-нататък в историята, доказват свободен дух и жажда за равни права.

Интересното днес е дали 182 години след рождението на Васил Иванов Кунчев се раждат още такива немирни и искащи справедливост и равенство пред закона и държавата деца. Дали сега по градинките и площадките онези с бирите и наркотиците са душевно свободните? Те в робство ли живеят?

ЛевскиКато задавам тези въпроси, чудя се, дали има и грам патриотизъм у тези младежи, дали милеят за своята родина. Интересът ми се възбужда от това, че те от сутрин до вечер крещят вече казаните от Левски думи, те ги клишират и обезценяват. Да си патриот не значи да се биеш по десет пъти на ден за честта на своя футболен клуб, да си патриот не значи да се напиеш като казак на рождения ден на покойния наш Апостол.

Патриотите не бива да си мислят, че са костюмирани депутати, които не продават държавата. Патриот не е онзи, който е безучастен, патриот е онзи, който участва пряко в спасяването и развитието на родината си. На територията на нашата скъпа майка България ние оприличаваме на патриоти всички нацисти, комунисти, фашисти, шизофреници и някои затворници, съдени за расизъм.

ЛевскиНе са ли истинските патриоти тези, които работят в родината си и за нейното добро? Не са ли патриоти онези, които плащат данъците си, които дават службата си към родината? За мен това са патриотите – тези, които създават. Богатият с парите, ученият – с ума.

Апостола е искал равни права за всички, които са в България, независимо от народност и вяра, а днес тези, които ще го величаят, са отявлени расисти. Сега е времето, в което трябва да спрем този парадокс.

Апостола и неговото дело са ясни като бял ден! Нека всеки, който има достатъчно голямо нахалство да напише и една дума, да каже и един звук, свързан с Левски по-добре първо да се образова. Всеки, който иска да каже, че е патриот – първо да научи историята си и тази на своите герои!

Поклон пред делото ти, Апостоле!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg