Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович плени света с неподправена емоция и чар

0

Тя е първата жена президент на Хърватия. Колинда Грабар-Китарович застава начело на бившата югославска република след балотажа на 11 януари 2015 г. Тогава надделява по вот на социалдемократа и неин предшественик Иво Йосипович, а на 19 февруари встъпи официално в длъжност като четвъртият държавен глава на балканската държава. Преди това е изпълнявала длъжността пом.-генерален секретар за публичната дипломация на Алианса. В началото на кариерата си е била министър на европейските работи, министър на външните и европейските работи в кабинета на Иво Санадер и посланик на Хърватия в Съединените щати.

Колинда Грабар-Китарович

Колинда и Яков Китарович

Родена е в Риека, а на 28 април тази година отбеляза своя 50-годишен юбилей. От 22 години е омъжена за Яков Китарович, от когото има син и дъщеря.

Колинда Грабар-Китарович е израснала на село. Може да дои крава, а и да стреля. При учебни стрелби е засрамила трима от най-висшите офицери в хърватската армия:

„Аз съм може би единственият дипломат, който може да дои крава.“ 

Завършила е Загребския университет и Виенската дипломатическа академия.

В последните фази на световното първенство по футбол в Русия тя беше неотлъчно на трибуните сред агитките на „шахматистите“.

Не, тя не е нито съпруга на футболист, нито родственик на някой от играчите на терена, но пък има огромна отговорност, поверена ѝ от хърватските граждани.

Колинда Грабар-Китарович има либерално отношение към абортите, еднополовите бракове и улеснената процедура при осиновяване.

Освен всичко друго се оказа, че тя е и голям футболен запалянко. Целият свят виждаше как по време на мачовете на националния отбор на Хърватия емоциите ѝ извираха спонтанно и трудно можеха да бъдат ограничени от какъвто и да е протокол.

Колинда Грабар-Китарович

Нито колосална охрана, нито скъп костюм, нито затворени улици заради нея… Отказа се от заплатата си, докато беше на Мондиала в Русия. Пътуваше с обикновените хора, а не с правителствения самолет. За мача с Дания дори не влезе във ВИП ложата, а празнуваше редом до феновете.

На финалния двубой в официалната ложа всички бяха костюмирани, а тя – с фланелка на Хърватия, точно като футболен фен – с напълно естествено поведение.

Тя подари фланелки на хърватския представителен тим на Владимир Путин по време на официалната им среща в Москва, както и на Доналд Тръмп и Тереза Мей на срещата за бъдещето на НАТО в Брюксел.

Камерите показваха всяка емоция на Колинда на 15 юли, а тя пък не скри майчинския си инстинкт по време на награждаването като прегърна и целуна всички играчи от отбора на сребърните медалисти и не сдържа сълзите си под проливния дъжд на стадион „Лужники“ в Москва.

След края на церемония дори покани Еманюел Макрон и Владимир Путин в съблекалнята на тима, за да чуят и те кратката ѝ, но емоционална реч:

Колинда Грабар-Китарович

сн. Reuters

„Скъпи момчета, днес бяхте толкова добри. Не ни достигна малко…“

След това заплака заедно с футболистите, посрещнати ден по-късно като герои в родината си.

Отборът на Хърватия бе приятната изненада на този Мондиал и ще остане завинаги в сърцата ни, а държавният лидер на балканската държава се превърна в любимка на целия свят, заради своята неподправената емоция и естествен чар. Респект, Колинда Грабар-Китарович!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg