Фалшива новина за дарение от страна на хърватските футболни национали за деца в неравностойно положение разбуни интернет

0

Фалшиво писмо от името на селекционера на хърватските национали Златко Далич, написано от хърватски политически активист със социалистически възгледи, предизвика истински фурор в интернет пространството.

Игор Премужич (на снимката) успя да заблуди в продължение на пет дни десетки новинарски сайтове не само в родината си, но и от различни националности. Причината е, че в статуса му, публикуван на личната му фейсбук страница на 13 юли, се твърди най-отговорно от името на треньора на „шахматистите“, че всички негови възпитаници ще дарят своите пари от Мондиал 2018 за деца в неравностойно положение, а със средствата ще ги водят за по седмица на море. Това не е всичко, родни медии дори изчислиха, че сумата възлиза на 23 милиона евро.

Еписторалното безумието не спира до тук. Объркват се в истинността на новината не само родни спортни сайтове, но и англоезични, защото текстът е публикуван на страницата в социалната мрежа на националния футболен тим. Единственият пропуск, който журналистите не отчитат е, че това не е официалната страница на отбора, а направена от фенове. На легалната фейсбук стена на тима няма подобно писмо.

Статията, оформена като писмо от Далич, която има над 3 400 лайка и над 2600 споделяния за пет дни, започва да циркулира стремглаво от профил в профил не само в Хърватия, чиито поданици го смятат за истина. Вълната от споделяне достига невиждани размери в международни сайтове и това принуждава автора Игор Премужич да признае пред медиите в своята родина, че този текст е негово съчинение – фикция, под която стои неговото име, а не това на селекционера Далич.

Пред медиите в Хърватия политическия активист Премужич е обяснил, че в текста описва как биха постъпили едни истински патриоти и спортисти, според неговите виждания.

Нещо повече. Във фалшивото писмо Златко Далич е възмутен, че успехът на водения от него национален отбор се ползва за дивиденти от политиците в Загреб.

ХърватияФакт е, че целият свят видя снимката на правителството на страната (на снимката), облечено с фланелките на националния тим по време на редовно заседание. Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович пък беше сред феновете на повечето мачове на отбора в Русия. Дори селекционерът Далич ими снимка с Грабар-Китарович (на заглавния колаж).

Отвъд фалшивата новина отборът по футбол на Англия традиционно дарява спечелените от играчите пари. А авоарите тази година ще нараснат значително заради достигнатия полуфинал на Мондиала в Русия. До момента събраните пари от футболистите, които са поданици на кралица Елизабет Втора, са около пет милиона британски лири. Истинска е и новината, че близо 350-те хиляди долара, които спечели в Русия 19-годишният футболист на Франция Килиан Мбапе бяха използвани за дарение.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg