Александра Георгиева: Първият ми полет в балета беше в „Аида“ с великата Гена Димитрова

0

Александра Георгиева е по-известна на почитателите на балетното изкуство в Европа, отколкото у нас. Причината – още преди 28 години е избрала кариера в Берлин. 18 години тя е на сцената на прочутия Фриедрихщадт-Паласт, от 10 години оглавява световноизвестния балет, а превъплъщенията ѝ са десетки. Пътят на родената в Пловдив преди 52 години Александра тръгва от Националното балетно училище и преминава през нашите най-големи сцени. Почти чиста случайност я отвежда на 6-часов кастинг в един от най-престижните балети в света – този на Германия. Явява се с пачка, трико и палци назаем и въпреки всичко е избрана първа сред 120-те кандидатки в редиците на прочутата балетна трупа. Това е само малкото изпитание, през което Александра Георгиева преминава преди да се установи на Запад и да започне да гради кариера, която продължава забележителните 42 години. От 5 години е част от журито на конкурса за млади балетни таланти Таnzolymp Berlin, организатор е и е един от ръководителите на най-известната немска балетна награда Deutscher Tanzpreis. За читателите на delo.bg Александра твърди, че няма момент, за който да съжалява в живота си и споделя откровено за пътя на успеха, работата с величия като Кристиан Лакроа, Жан Пол Готие и Тиери Мюглер, както и за първия полет към голямото изкуство.

Александра Георгиева

Александра Георгиева – имало едно време… първа година в балетното училище в София, септември 1976 г.

Г-жо Георгиева, спомняте ли си „първия полет“ в необятния свят на балета?

– Да, това беше първото ми излизане на сцената на Софийската опера в ролята на малките негърчета в „Аида“, с участието на великата Гена Димитрова през 1976 г.! Невероятно!

А първият ви самолетен полет – кога и до къде беше?

– Да, бях 7 клас и от училище организираха екскурзия до Москва. Това беше първият ми самолетен полет и то сама, без мама и татко 🙂 . Беше страхотно, много обичам да летя.

Имате ли интересни случки с балета по време на самолетни полети за концерт – изгубени куфари, закъснели полети, турбуленции? 

– Няма да забравя полетите от Берлин за София първите години, когато започнах да работя в столицата на Германия. С българите, които работеха в Паласт се уговаряхме да летим заедно и то на последните редици в самолета. Така ставаха супер партита високо в небето – с Данчо Капитанов, Орлин Горанов беше много забавно, защото времето ни беше изпълнено с вицове и смях два часа и половина, страхотни преживявания!

Работите 11 месеца в годината. Остава ви само месец за почивка, обикновено лятото. Мечтите ви са свързани с преживявания. В тази връзка, има ли дестинация, която искате да посетите, но все не ви остава време?

– Куба и Тибет!

Как започна кариерата ви в Берлин? Явила сте се на изпит пред комисията във Фридрихщатпаласт през 1990 г…

– Всичко тръгна като на майтап, който се превърна в една невероятна или по-точно вероятна приказка. Исках да проверя нивото си като балерина. От стотина танцьори бях първата, която повикаха на разговор. Не разбрах какво ми говореха, но получих директно договор, който започваше две седмици по късно… Невероятно, но факт!

Александра Георгиева

Александра Георгиева и дъщеря ѝ Невена

Какви трудности сте срещали в началото на 90-е години на миналия век в Германия – дъщеря ви Невена е била мъничка, как се справяхте?

– В началото знаех само три израза – гутен таг, ауфвидерзеен и филен данк. Беше ми доста трудно, но с една прецизна организация и вяра в бъдещето всичко е възможно. Работата така ме удовлетворяваше, че ми даваше импулс и сили да преодолявам трудностите.

Освен танците, сте надграждали себе си и с образование. Беше ли нужно то, за да оглавите Фридрихщатпаласт, или в онзи момент въобще не сте мислили за тази позиция в балета?

– За този пост не съм си и мечтала даже, но квалификацията, която получих от английската академия беше абсолютно нужна и помогна много за сегашният ми пост.

Александра Георгиева

Берндт Шмид (генерален директор на Фридрихщатпаласт – бел.ред.) ви е споделил, че по „вътрешно усещане“ е избрал вас да оглавите балета. И все пак не може без качества и ценз, нали така? Какво беше вашето усещане преди 10 години?

– Берндт Шмидт е много специален шеф. Той разбира и усеща много добре душата и чувствителността на хората на изкуството. От друга страна той е майстор на цифрите, невероятен мениджър!

Кариерата ви продължава цели 42 години. Колко балерини в света могат да се похвалят с толкова дълъг стаж на сцената?

– Малко! След 35-та годишнина започва промяна в цялото ти тяло, сякаш протестира. От сутрин до вечер те боли от косата до малкия пръст на крака. Ставаш от сън и имаш чувството, че си на 90! От 36 до 39-годишна възраст учех за педагог – така ходех на лекции и работех паралелно. Беше много тежко. С Невена три години се виждахме сутрин на закуска и вечер – рядко. През 2002 г. помолих моя вече бивш директор на балета да се оттегля от соловите ми изяви и да продължа да танцувам в ансамбъла, но той искаше да продължа още. За тях това беше невероятна крачка – никой не прави завръщане от върха към масовите изпълнения на сцената. След една невероятна криза, но не за балета, през 2007 г. бе назначен за генерален директор Берндт Шмидт, благодарение на когото поехме нова посока, с която стигнахме до този голям успех сега. Месец по-късно Шмидт пак ме извика в кабинета си и каза, че е на мнение, че предложеният му ръководител на балета не става за тази длъжност. Попита е директно: „Готова ли си ти да опиташ да оглавиш балета?“ Шок! 30 секунди мислих и приех. И така 10 години съм в ролята на „елегантния генерал“, както ме наричат балетистите.

Александра Георгиева

Имали сте срещи с много знаменитости, сред които Кристиан Лакроа, Тиери Мюглер и Жан Пол Готие, които са подготвяли костюмите за отделни спектакли на Фридрищатпаласт. Какви хора са те, какво е да работиш със знаменитости като тях?

– Да, с много популярни личности се срещнах, с част от тях работих интензивно. Всички оставят много интересни и незабравими спомени в съзнанието ми. Жан Пол Готие – винаги засмян и позитивно зареден. Работата с него беше един изключително взискателен творчески процес пълен с луди идеи, наслада и удоволствие! Кристиан Лакроа е един невероятен естет, който притежава изтънчен финес и елегантност. Тиери Мюглер пък е силен мъж с нежна душа, един мечтател, който е пълен с абстрактни идеи!

Александра Георгиева

балетистите от „Фридрихщатпаласт“

Кое е новото шоу на Фридрихщатпаласт, което подготвяте в момента? Пак ли работите с известен дизайнер за костюмите?

– Новото шоу се казва VIVID и е едно любовно признание на живота. Работим с ирландския дизайнера Филип Трейси, който създава шапките на кралица Елизабет Втора и цялата кралска фамилия и много други звезди.

Александра Георгиева

Александра Георгиева с част от екипа на Фридрихщатпаласт

С какво се занимава в момента дъщеря ви Невена? Семейна ли е, има ли наследници, какви са хобитата и интересите й?

– Невена завърши икономическа комуникация и работи във фирма по тази специалност. В момента е в майчинство и си гледа малката дъщеричка. Нейните интереси са свързани също с изкуството. Заедно с партньора ѝ правят два пъти годишно панаири на художественото изкуство.

Раздялата ви с Христо Шопов ли е най-голямата цена, която платихте за вашата кариера? В какви отношения е той с дъщеря ви Невена?

– Да, така е. След като бях одобрена за Фриедрихщадт-Паласт в средата на декември 1990 г. сред 120 кандидатки, се върнах в България, за да мисля какво да правя – да приема, или не. С Христо бяхме младо семейство, Невена беше едва на 2 годинки. Майка ми и баща ми, както и Христо бяха категорични, че не бива да ходя в Берлин. Но аз реших, че ще замина. „Не може за една кариера да развалиш семейство“, ми казваха моите родители. Но аз бях видяла този театър и той така ме обви с невероятна магия, че само си мислех как ще застана на тази сцена почти 60 метра дълбока и около 30 широка. Сега мога да кажа – Да, не съжалявам, че го направих, но… това беше цената – семейството ми. И до днес не знам как дойде тази сила да взема това решение. Шест месеца след като постъпих в балета станах една от титулярките. Връзката между Невена и баща ѝ никога не е прекъсвала, отношенията им са идеални. Преди пет месеца двамата с Христо станахме дядо и баба е се радваме невероятно на разкошната ни внучка.

Как живеете днес и с кого? Подкрепя ли ви човекът до вас?

– Да, партньорът ми е германец, от проект мениджър на зелена енергия реши да превърне хобито си – спорта, в работа. Сега е личен треньор. Отдавна сме заедно, той ме подкрепя невероятно с неговия хумор и перманентно добро настроение.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg