Илинден е! Ето поверията на празника

0

Днес честваме Свети Илия. Празникът, който отбелязва Българската православна църква е известен още като Илинден. Светецът се почита като най-големия пророк, заедно с Моисей от всички християни.

Житието на Свети Илия е било по времето на Ахав – един от израилските царе. Илия е родом от град Тезвия, а значението на името му е „крепостта на Господ“. Нечестиво са живели някога израилските царе, те са се кланяли и на десетки идоли. Най-недостойният от престолонаследниците бил Ахав и неговата съпруга. При нечестивия владетел отишъл лично Илия, който заради греховете на Ахав му предрекъл суша, която продължила 3 години и половина. В този тежък период Илия заедно с народа, пророците и жреците на Ваал се изкачили на планината Кармил. На това свещено място Илия се помолил на истинския Бог. В този миг от небето паднал огън, който подпалил жертвеника.

Илинден

При смъртта на Свети Илия огнена колесница го отнесла на небето с вихър от силата на огнени коне. Образът му в иконографията представлява светецът с теглена от 4 бели коня позлатена небесна колесница. На Св. Илия се паднали летните гръмотевици, когато се извършвала подялбата на света – това е отразено и в митологичните християнизирани представи, част от песенната традиция. Свети Илия покровителства градушката и летните стихии. Светецът преследва със златна колесница по небето ламята, която „унищожава“ житата. По нея се хвърлят светкавици като огнени стремена, а огънят, който излиза под копитата на конете и от ноздрите им, дава роса и дъжд.

Илинден

Днес работата е строго забранена. Коли се курбан и се нарича погача. На селските събори се прави жертвоприношение на вол или овен. Сборът винаги е под вековни дъбове и на високо място.

Днешният Илинден е професионален празник на кожухарите, кожарите, керемидчиите и самарджиите. Да почерпят и да е светло името на Илко, Илиян, Илия и Илияна.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg