Забележителностите, които правят Хърватия уникална

0

Исторически руини, средновековни градове и уникални природни забележителности правят Хърватия една от най-предпочитаните туристически дестинации в Европа. Ето и някои от най-големите богатства на страната.

Започваме виртуалната си разходка от столицата Загреб. Градът е изключително богат на природни и исторически забележителности. Създаден е през 2 век от унгарския крал Владислав. Днес е разделен, като в горната му част е историческото ядро, където може да се разходите по калдъръмени улички или да посетите средновековни кули и църкви.

загреб, Хърватия

Вторият по големина град в Хърватия – Сплит е наричан „Цветето на Средиземноморието“. В него можете да се насладите на красивата готическа и възрожденска архитектура, както и да разгледате двореца на Диоклециан.

split

Сред най-привлекателните местенца в Хърватия е и Дубровник. В „Перлата на Адриатика“, както е по-известен градът, може да видите оранжеви покриви на къщи на фона на небесно синьото море. Тук също имате възможността да вървите по калдъръмени улички в Стария град, където да разгледате старите отбранителни стени, красиви църкви и невероятни дворци. В града са разположени едни от най-красивите европейски плажове Banje и Lapad.

dubrovnik-overview-oldtownfortress-large

В националния парк Крка, разположен по поречието на едноименната река, имате възможност да се насладите на огромния брой водопади и естествени водни басейни с бистри синьозелени води. Имате възможност да се разходите и с лодка. Повечето от добре поддържаните пешеходни алеи водят до водопадите, където може да запечатате необикновен спомен.

krka

Другият популярен парк Плитвички езера ще Ви изненада с изумителните си водопади, езера и гъсти гори. В него може да видите 16 езера, свързани с естествени бентове, но водата им е с различни цветове. И тук имате възможност да си направите разходка с лодка.

560db60bd165a16afa8d308cc8d5e4e8

Много туристи избират като дестинация град Пула в южната част на полуостров Истрия в Адриатическо море. В него се намира и амфитеатър, в който може да наблюдавате гладиаторски борби.

Римская_арена_в_Пуле

На същия полуостров е разположен и архипелагът Ровин, включващ 20 острова. Популярен е Старият му град, в който може да се видят интересни стълбища, арки и друга архитектура, както и седем средновековни градски порти, базиликата „Св. Еуфемия“ и часовник. Задължително е да се посети и местното пристанище, до което води оживена улица с множество магазини и галерии.

Хърватска

Остров Корчула пък привлича туристи с това, че е родно място на популярния търговец и пътешественик Марко Поло. На него се ширят лозя, маслинови гори, очарователни села и уникални плажове. В най-големия град на острова, носещ също името Корчула, можете да видите уникална възрожденска архитектура, изобилие от туристически съоръжения и пазари във венециански стил.

Сред забележителностите на Хърватия е град Задар, който пази трихилядна история. Хвар пък е поредният красив остров на Хърватия, разположен е на Далматинското крайбрежие и привлича с лавандулови полета, лозя и най-вече с плажовете си. Главният град на острова може да се похвали с един от най-големите и красиви площади в Хърватия, заобиколен от множество исторически сгради.

хвар

И още уникални места за отдих по света, представени в delo.bg:

Тайланд, дестинации, НеаполНеапол – многолик и с южен чар (снимки)

 

Тайланд, дестинации30 невероятни природни феномена от близо и далеч

 

Тайланд, дестинации, МуреаНай-красивият остров на света (снимки)

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg