Родени сте между юли и ноември? Имате по-малък риск от затлъстяване!

0

Спазването на хранителен режим, в който присъстват много ядки, риба, плодове, пълнозърнести храни, зеленчуци и зехтин може да редуцира значително загубата на костна маса само за година, установиха британски учени. Резултатите са от дългосрочно клинично изследване на ефекта от средиземноморската диета върху костите, направено с възрастни хора в Европа.

отслабване, диетаСредиземноморска диета топи гарантирано мазнини

 

Специалистите са измерили костната плътност на доброволците – около 1000 души на възраст от 65 до 79 години, в началото на изследването и след 12 месеца. Те са били разделени на две групи, едната от които се е хранела свободно. Резултатите показват, че този тип хранене няма осезаемо въздействие при участниците със здрави кости.

При хората с остеопороза обаче средиземноморската диета увеличава костната плътност в шийката на бедрената кост.

Това е особено чувствителна зона с чести тежки счупвания. Изследването е ръководено от университета в Болоня. В него са участвали също специалисти и доброволци от Великобритания, Холандия, Полша и Франция.

ОстеопатияНаричат остеопатията магичен сеанс. Ето какви болки лекува този уникален метод

 

Друго много важно изследване бе проведено в Канада. Местни учени опровергаха виждането, че затлъстяването допринася за преждевременна смърт. Те идентифицираха „метаболически здрав“ тип затлъстяване, при който са налице излишни килограми, но индивидът не е засегнат от приближаващи към смъртта здравословни проблеми, като диабет тип 2 и високо артериално налягане. Така бе определен вид затлъстяване, при който човек не страда от опасни за живота заболявания.

затлъстяванеОткриха ген, който контролира затлъстяването

 

Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че в редица предишни проучвания върху затлъстяването са допуснати методологични грешки. Заключенията са въз основа на анализ на данните за смъртта на 54 089 души, мъже и жени, които участвали в 5 предишни проучвания. Данните от проучването са поместени в Clinical Obesity.

Възрастта на бащата влияе на здравето на децата му

 

Швейцарски учени от университета в Цюрих пък установиха, че

бебетата, заченати през зимата, са с по-малък шанс от затлъстяване, когато пораснат.

Мъжете, които преди секс са били в среда с ниски температури, имат по-голяма концентрация на кафява мастна тъкан в спермата. Тази тъкан, наречена също адипозна, след това се предава на бъдещото бебе. А когато то порасне, заради споменатата тъкан, е по-малко вероятно да развие затлъстяване и наднормено тегло.

Бебета се раждат с наднормено тегло, ако майките пият тези напитки през бременността

По време на изследването учени анализирали данните на 8400 пълнолетни пациенти. Те установили, че хората, родени между месеците юли и ноември и съответно заченати през студените месеци на годината, са били с повече кафява мастна тъкан. Сравнението било направено с индивидите, родени в периода януари-юни и съответно заченати в по-топло време на годината и по-склонни към затлъстяване.

Тестовете продължили и с опитни мишки, които били размножени при ниски и нормални температури. Заченатите в студа потомства се оказали по-устойчиви на затлъстяване, в сравнение с останалите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg