На колко години сте? Ето витамините, които е препоръчително да пиете във всяка възраст

1

Витамините и минералите са два от най-важните компоненти, от които организма ни се нуждае, за да бъде в отлична форма. Тези вещества набавяме най-често чрез храната, която консумираме и/или добавките към нея.

Твърде чест проблем понякога е, че не знаем от кои витамини точно има нужда нашето тяло в даден момент. И нещо повече, сигурна съм, че много от Вас най-вероятно вземат редовно набор от витамини в продължение на години, без значение от това на колко години сте.

Експертите са категорични – въпреки редовния прием на всякакъв вид мултивитамини или имуностимуланти, организмът има нужда от конкретна добавка във всяка една възраст, на която сме.

витамините според възрастта

30+ Цинк, магнезии и фолиева киселина

Тези три добавки са препоръчителния компонент в менюто Ви на възраст 30+. Приемът на фолиева киселина е повече от препоръчителен, в случай че искате да забременеете. Тя намалява риска от вродени дефекти на плода, както и предпазва от инфаркт и инсулт. Цинкът и магнезият пък подпомагат добрата функция на сърдечно-съдовата система, мозъчната активност и растежа на клетките.

40+ Витамин D

Този витамин е изключително важен не само за дамите над 40 години, но и за всички останали. Причината той да бъде включен в това десетилетие като основен е, че на тази възраст се появява най-голям риск от заболявания като остеопороза, рак и болести на сърдечно-съдовата система.

50+ Витамин B12

Приемът на мултивитамини и най-вече съдържащият се в тях B12 е изключително важен за тази възраст. Този витамин благоприятства правилната функция на централната нервна система, правилния обмен на вещества и доброто състояние на организма. С него може да се предпазите и от анемия.

60+ Калий и Омега-3

Периодът след менопаузата предразполага употребата на калий, който намалява риска от инсулт. Задължително обаче е и включването на Омега-3 мастни киселини в менюто Ви, защото те имат много широк диапазон на действие в тази възраст, а освен това облекчават симптомите на артрит.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

как да си направим витамин С вкъщиКак да си направим сами вкъщи витамин С

 

витамин С, подуванеДоза от този добре познат витамин пази пълните хора от сърдечно-съдови заболявания

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

Коментирай в Delo.bg